Premijer Manmohan Singh
0

Indija odoljela svjetskoj recesiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Indijski premijer Manmohan Singh izjavio je u nedjelju u New Delhiju da je njegova zemlja odoljela svjetskoj recesiji i da je njena privreda među onim koje se najbrže razvijaju u svijetu.

Premijer Singh je govorio na svečanosti povodom 63. obljetnice neovisnosti Indije koja je proklamirana 1947., nakon dva stoljeća britanske kolonijalne vladavine.

U 2009. je rast indijskog ukupnog domaćeg proizvoda (GDP) bio veći od sedam posto, Međunarodni monetarni fond predviđa stopu od 9,4 posto za ovu godinu, dok je premijer Singh postavio kao srednjoročni cilj rast od 10 posto.

Indija, druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu, u 2009. je imala GDP koji je četvrti po veličini mjereno paritetom kupovne moći (PPP) od preko 3,5 bilijuna američkih dolara i 284 milijarde dolara deviznih rezervi.

Indija je članica Grupe 20 (G-20) najrazvijenijih i velikih ekonomija u usponu, a s Brazilom, Rusijom i Kinom je oformila skupinu zemelja - BRIK, simbol zaokreta u moći u svjetskoj ekonomiji od razvijenih prema zemljama u razvoju.

"Kao najmnogoljudnija demokratija u svijetu postali smo primjer koji slijede mnoge zemlje", prenijeli su lokalni mediji izjavu premijera čija vlada predvodi 1,2 milijarde Indijaca.

Premijer je posebno istakao potrebu ubrzanja programa razvoja da bi se pomoglo milionima Indijaca koji još žive u siromaštvu.

Reuters je javio da su diljem Indije poduzete velike mjere opreznosti zbog mogućih napada ekstremista, nakon što je u nemirima separatista u sjeverozapadnoj saveznoj državi Kašmir i Džamu u protekla dva mjeseca život izgubilo 50 ljudi, a maoistička pobunjenici pojačali napade u unutrašnjosti zemlje.

Premijer je pozvao pobunjenike maoiste i islamiste u Kašmiru da se odreknu nasilja i dođu na razgovor s vlastima.

"Diskusija i dijalog su jedina rješenja za složena pitanja", kazao je Singh, koji se založio za brz razvoj udaljenih područja u unutrašnjosti, kako stanovništvo ne bi potpalo pod utjecaj maoista.

Političkim liderima u Kašmiru premijer je poručio da želi napredak u novom krugu pregovora i istaknuo da "indijska demokratija ima dovoljno širine i elastičnosti da može riješiti brige bilo kojeg područja ili grupe u zemlji".

Singh je pozvao i na dijalog sa susjednim Pakistanom, koji je do okončanja britanske kolonijalne uprave bio u sastavu Indije. Dvije države su ratovale u tri maha oko Kašmira čiji najveći dio one kontroliraju.

Odnosi New Delhija i Islamabada su dodatno narušeni 2008. nakon terorističkog napada na hotel u Mumbaiju, indijskoj finansijskoj prijestolnici, kada je ubijeno najmanje 166 ljudi.