Privreda
14

Imširović: Industriju niko ništa ne pita

FENA
U organizaciji Udruženja hemije i nemetala Kantonalne privredne komore Tuzla danas je u Rudniku soli Tušanj održana sjednica Odbora Udruženja u proširenom sastavu na teme Razvoj hemijske industrije s aspekta sirovinske osnove slane vode i Nacrt Zakona o zaštiti okoliša FBiH.

"U pripremi smo izradu plana za narednu godinu gdje smo dobili potrebe za 2015. godinu i potrebe za slanom vodom za narednih sedam osam godina. Sagledali smo iskazane potrebe i dugoročno, mi možemo obezbijediti potrebne količine slane vode. Ukoliko bi ovako iskazane potrebe ostale nepromijenjene i za duži period, situacija je takva da imamo mogućnost zadovoljenja potreba u narednih 40-50 godina, sagledavši zalihe slane vode na ležištu kamene soli Tetima. Period od pedeset godina jeste dug, ali smo svjesni da se već sada mora razmišljati o alternativnim izvorima i ležištima", rekao je Amir Sušić, direktor Rudnika Soli Tušanj.

On je, takođe, naglasio da ima dovoljnih količina slane vode za potrošače Sisacam Lukavac, Fabriku soli i Panonska jezera, te da se u narednih nekoliko mora uraditi istraživanja na ležištu Rasovac.

Kada je u pitanju Zakon o zaštiti okoliša FBiH, Jasmin Imširović iz GIKIL Lukavac rekao je da novi zakon donosi neke novine koje se ogledaju u pozitivnim, ali i negativnim stvarima za Udruženje.

"Pozitivnije stvari su integralni pristup, izdavanje okolinskih dozvola, kontrole, inspekcija i drugog, a s druge strane, neke stvari su ostale praktično iste. I dalje industriju niko ništa ne pita, nema učešće stručnjaka industrije ni u pripremi pravilnika niti sličnih dokumenata. Obično kada bude sve gotovo na javnim raspavama, mi bi trebalo da dajemo neke amandmane što smatramo da nije korektno. To će biti amandmani na ovaj zakon da se u stručna tijela uključe ljudi iz industrije", kazao je Imširović.