EPBiH
0

"Iizgradnja energetskih kapaciteta u TK-u doprinijet će razvoju cjelokupne BiH"

FENA
Koncern Elektroprivreda BiH (EPBiH) neće realizirati nijedan projekt bez učešća lokalnih firmi, firmi iz Federacije i BiH u cjelini, što je još jedan podstrek razvoju bh. ekonomije, istakao je direktor EPBiH Amer Jerlagić na raspravi održanoj u utorak u Tuzli o temi „Razvoj energetskog sistema na području Tuzlanskog kantona“.

Na ovom skupu, kako se ističe u saopćenju EPBiH, bilo je oko 300 učesnika, gotovo svi vodeći ljudi u oblasti energetike u Federaciji BiH, među kojima i Vahid Hećo, federalni ministar za energiju, industriju i rudarstvo, direktori rudnika „Banovići“, „Đurđevik“ i „Kreka“, Munever Čergić, Husein Trumić i Rešad Husagić, predstavnici Federacije, Tuzlanskog kantona te lokalne zajednice.

Ističući da za najavljenu izgradnju novih termokapaciteta na području Tuzlanskog kantona postoji saglasnost lokalne zajednice, ministar Vahid Hećo je naglasio da su već animirani brojni strani investitori, a da je na Vladi Federacije da im osigura neophodne zakonske uvjete za povratak uloženih sredstava, s obzirom na to da zadržava energetsku suverenost i vlasništo nad projektima koji su, kako je ocijenio, historijski kapitalni projekti.

Jerlagić je dodao da će već u ovoj godini u razvoj Koncerna, prevashodno rudnika, biti uloženo 130 miliona KM.

Svoj brži razvoj Rudnici „Kreka“, kako je istaknuto, očekuju od izgradnje Bloka 7 TE Tuzla o čemu svjedoče i riječi direktora Rudnika Rešada Husagića.

  • Mi se već pripremamo kao da će novi blok početi raditi sutra, a očekujemo da u Rudniku do 2016. godine stvorimo sve preduvjete za proizvodnju četiri do pet miliona tona uglja za potrebe TE. Bez ulaganja Koncerna mi to ne bismo mogli sami uraditi, naglasio je Husagić.

Tokom rasprave o razvoju energetskog sektora na području Tuzlanskog kantona bilo je riječi i o njegovom utjecaju na razvoj ostalih industrijskih grana, zapošljavanju, koristima lokalnih zajednica te o značaju za ukupan razvoj Federacije i BiH, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.