Privreda
3

Igor Sechin: OPEC je mrtav, tržište nafte kontrolisat će finansije, tehnologija i propisi

Klix.ba
Igor Sechin, direktor najveće ruske naftne kompanije Rosneft (Foto: EPA)
Igor Sechin, direktor najveće ruske naftne kompanije Rosneft (Foto: EPA)
Šef najveće ruske naftne kompanije Rosneft Igor Sechin u izjavi za Reuters je kazao kako je OPEC (Organizacija zemalja izvoznica nafte) mrtav, te da dolazi era kada će tržište nafte kontrolisati novac, tehnologija i pravni propisi.

Početkom godine Rusija je sa OPEC-om pokušala da pregovara o zamrzavanju određenog dijela proizvodnje nafte zbog pada cijene na svjetskom tržištu. Neke manje članice OPEC-a tu ideju su podržale, ali nije Saudijska Arabija, koja je tražila da na to pristane i Iran.

Tu ideju Iran je odbacio, jer se sve to dešavalo u trenutku kada su Iranu ukinute međunarodne sankcije, i kada je ta zemlja počela aktivnu međunarodnu trgovinu.

Čelnici Saudijske Arabije nekoliko puta su naglasili da su spremni čekati sniženje cijene, a važno je naglasiti da je za razliku od Rusije Saudijska Arabija spremnija i da već radi na ekonomskim projektima koji nisu zasnovani na nafti.

"Saudijci imaju sve i njihov nacionalni prioritet u energiji uvijek će biti i OPEC-ov prioritet. Ta zemlja je više puta koristila svoj utjecaj kao najveći proizvođač nafte da diktira energetske politike manjih proizvođača, koji su za njih bile štetne. Saudijska Arabija zna da je OPEC mrtav. Došli su do kraja svog produktivnog života", kazao je Sechin.

Nedavno je izvršni direktor saudijske naftne kompanije Aramco kazao da planiraju povećati proizvodnju plina dvostruko u narednih deset godina. Aramco ulaže u plin, jer je čistiji energent na kojem globalna ekonomija treba da započne svoj oporavak.

Sagledavajući prioritete do 2030. godine Saudijska Arabija više neće trebati OPEC, i to najviše zbog vlastitih težnji da pokušaju izbjeći "zavisnost o nafti".

Ukoliko Saudijska Arabija u međuvremenu razvije svoje rezerve gasa bit će veliki konkurent ruskom i iranskom gasu, tako da bi OGEC mogao zamijeniti OPEC. Ipak, jedno je sigurno, OPEC više nikada neće vratiti svoju staru slavu.