Moguća tužba
0

Hrvatska traži trećinu struje proizvedene u BiH

SRNA
Hrvatska elektroprivreda (HEP) tvrdi da joj pripada trećina struje proizvedene u BiH, jer su u bivšoj Jugoslaviji sufinansirali izgradnju elektrana na tom prostoru.

Prema neslužbenim informacijama iz HEP-a, uprava preduzeća mora donijeti odluku da li će pokrenuti tužbu ili će diplomatskim putem pokušati da dođe do struje iz BiH, prenose hrvatski mediji.

Tužba je, kako prenose hrvatski mediji, pripremljena i samo se čeka "politički mig" da bude aktivirana.

Hrvati su, kako su sami izračunali, 80-tih godina prošlog vijeka u termoelektrane Kakanj, Tuzla, Gacko i Obrenovac uložili oko milijardu evra.

Ovih dana, kako prenose hrvatski mediji, ističe rok koji je HEP postavio Republici Srpskoj da se izjasni o ulasku hrvatskih predstavnika u Upravni odbor Termoelektrane Gacko.

U  Zagrebu ne kriju zabrinutost zbog stava nadležnih u Banjaluci i Beogradu da nemaju namjeru da udovolje zahtjevima Hrvatske, jer za to ne postoji ni jedan osnov s obzirom da je Hrvatska odavno naplatila svoje učešće u tim investicijama.

U HEP su, kako navode mediji, sami svjesni da taj problem mora biti rješavan na visokim političkim nivoima, jer on, kako kažu, nije samo ekonomski, već i politički.