Privreda
0

Holandska privreda u dubokoj recesiji

FENA
Jan Peter Balkenende
Jan Peter Balkenende
Holandska privreda je u dubokoj recesiji, upozorio je u utorak premijer te zemlje Jan Peter Balkenende, poslije objavljivanja prognoze sniženja privredne aktivnosti u 2009. za 3,5 posto i ukidanja još 120.000 radnih mjesta.

Holandski Biro za ekonomsku analizu (CPB) prognozirao je slabljenje privrede i time skresao vladinu projekciju rasta u ovoj godini od 1,25 procenata, prenijele su agencije.

CPB, koji je vladin savjetnik za budžetsko planiranje, prognozirao je i deficit budžeta od tri posto u 2009. i 5,5 posto u 2010. godini, što predstavlja veliki preokret u odnosu na septembarsku vladinu projekciju budžetskog suficita od 1,2 posto u 2009. i 0,8 procenata u 2010.

Biro očekuje povećanje nazaposlenosti u ovoj godini za 5,5 posto, prema rastu od 3,9 procenata u 2008. i od 8,75 posto u 2010.

"Uticaj finansijske krize je veći nego što se očekivalo", ocijenio je direktor CPB-a Coen Teulings, ukazavši da je glavni problem međunarodna razmjena, budući da trgovina ima veliki udio u holandskom bruto domaćem proizvodu (BDP). Holandski izvoz je snižen 7,8 posto u decembru i 11,3 procenta u novembru, kao posljedica globalne krize.

CPB je prošle sedmice objavio da je privreda Holandije ušla u recesiju u četvrtom kvartalu 2008., zabilježivši najveći pad od početka 80-ih godina prošlog stoljeća od 0,9 posto, nakon smanjenja od 0,3 posto u trećem kvartalu.

Holandska vlada je od oktobra prošle godine ubrizgala 16,8 milijardi eura u nacionalizaciju holandske imovine bivše belgijsko-holandske banke Fortis i izdvojila još 20 milijardi eura za poticaj "zdravih" banaka, od čega je 10 milijardi eura otišlo banci ING, a tri milijarde eura osiguravajućoj kompaniji Aegon.

Holandska država je također ponudila garancije do 200 milijardi eura za međubankarske zajmove i donijela paket za stimulaciju privrede, vrijedan šest milijardi eura, što iznosi jedan posto BDP-a.