Privreda
689

Historijski dan za Ditu: Skupština povjerilaca podržala nastavak proizvodnje

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
"Ovo je još jedan historijski dan za Ditu", tim riječima je Emina Busuladžić, radnica tuzlanskog preduzeća, okarakterisala odluke donesene na Skupštini povjerilaca koja je održana u prostorijama Kantonalne privredne komore.

"Naš trud i borba nisu bili uzaludni. U narednom periodu moramo pronaći strateškog partnera i postepeno vraćati Ditu tamo gdje joj je i mjesto", kazala je Busuladžić.

Na Skupštini povjerilaca formiran je Odbor povjerilaca koji broji sedam članova. Pored radnika Dite Dževada Mehmedovića, Emine Busuladžić i Ejuba Nuhanovića tu su predstavnici tri banke i predstavnik jedne inostrane firme.

"Ono što smo definisali na zboru radnika faktički je i dogovoreno na sjednici Skupštine povjerilaca. Naša dugovanja su oko 40 miliona KM i utvrđeni su razredi, odnosno prioriteti u izmirenju duga. Veoma je značajno istaći da smo mi od pokretanja proizvodnje do danas proizveli oko 42.000 komada deterdženta 3D i da je ta količina faktički rasprodata. Moramo nastaviti tim tempom", rekao je Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata Dite.

Stečajni upravnik Hajrudin Kunalić naglašava kako je izuzetno bitno da se u dogledno vrijeme pronađe strateški partner.

"Zadovoljan sam ishodom Skupštine povjerilaca. Htio bih se zahvaliti svima onim koji su iskazali razumijevanje. Podržali su nastavak stečajnog postupka i nastavak proizvodnje kroz stečajni postupak. Također, sačuvana je Dita kao cjelina i nije dozvoljena nikakva pojedinačna prodaja preduzeća", istakao je Kunalić.