Privreda
0

Gubici "Nestro petrola" veći od 25 miliona KM

FENA
Akumulirani gubitak "Nestro petrola" Banja Luka na kraju prvog kvartala ove godine iznosio je više od 25,4 miliona KM.

Ovo preduzeće je, zajedno s rafinerijama nafte i ulja u Bosanskom Brodu i Modriči, prodato ruskim vlasnicima, prije nekoliko godina.

U periodu od januara do marta ove godine poslovali su negativno, uz finansijski minus od 1.056.257 KM.

Istovremeno, preduzeće je imalo kratkoročne obaveze dobavljačima – povezanim pravnim subjektima, više od 44,2 miliona, dugoročni kredit od gotovo deseta miliona i odložene porezne obaveze od 2,6 miliona, navodi se u finansijskom izvještaju za prvi kvartal 2013. preduzeća "Nestro petrol", objavljenom na Banjalučkoj berzi.

Nezavisni revizor je u izvještaju o poslovanju "Nestro petrola" u 2011. godini objelodanio da sposobnost preduzeća da nastavi poslovanje u skladu s načelom stalnosti poslovanja, zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog društva, a ruski "Neftegazovar" je uputio pismo u kojem se obavezao da će pružiti svu neophodnu finansijsku podršku preduzeću, za tada period od 12 mjeseci, od datuma priloženih konsolidovanih finansijskih izvještaja.

Sve ovo je navela nezavisna revizorska kuća "Deloitte" u izvještaju o poslovanju "Nestro petrola", ali se uzdržala o davanja mišljenja o poslovanju te firme u 2011. godini.

Naime, ni revizori se na osnovu prezentirane dokumentacije nisu mogli uvjeriti da su izvještaji o novčanim tokovima sastavljeni u skladu s međunarodnim računovodstvenim standardima, ali nisu bili ni u mogućnosti da prikupe dovoljno revizorskih dokaza na osnovu kojih bi izrazili svoje mišljenje.

Ipak, skrenuli su pažnju na činjenicu da je cjelokupna imovina „Nestro petrola“ u RS-u bila garant da se ruski vlasnik zaduži kod ruske banke za čak 60 miliona eura.