Privreda
4

Gradonačelnik Imamović pustio u rad novi pogon u Pivari Tuzla

Klix.ba
Svečanim činom puštanja u pogon novih kompresora iz posljednje generacije njemačke tehnologije, koji se primjenjuju u pivarskoj industriji, ozvaničena je još jedna investicija Pivare Tuzla u 2015. godini.

Kompanija koja isključivo radi po njemačkoj tehnologiji, ostala je dosljedna svojoj tradiciji i kvaliteti proizvoda, koji se i dan danas proizvode po tradicionalnoj češkoj recepturi, kao mali broj ovakvih pivara u svijetu.

Čast da na današnjoj ceremoniji presječe vrpcu i time u rad pusti novi pogon imao je i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji je pozvao građane Bosne i Hercegovine, da kupuju domaće proizvode, te na taj način podrže domaću ekonomiju i bolju budućnost Bosne i Hercegovine.

"Nakon što je Pivara Tuzla u toku prošle godine imala više od dva miliona KM investicija, nastavila je trend ulaganja i u 2015. godini, sa zbirom od 2,2 miliona KM. Time je ova kompanija dostigla nivo međunarodne konkurencije, čime se osim rada tj. mogućnostima novog zapošljavanja ostvaruje još jedan cilj ekonomske razmjene, a to je izvoz. Poznato je da tuzlanska pivara izvozi široku paletu svojih proizvoda, ne samo pivo nego i druge proizvode. U ovim trenucima je važno da ispoljimo ekonomski patriotizam, da podržimo domaće proizvođače, jer ako tako budemo radili dajemo priliku tuzlanskoj pivari, ali i svim drugim fabrikama u BiH da zaposle više ljudi. Ovo je jako lijepa vijest u funkciji ekonomskog razvoja u BiH, a mene posebno raduje što dolazi iz Tuzle", kazao je.

U posljednjih sedam godina Pivara Tuzla je u svoje proizvodne pogone, objekte infrastrukture, voznog parka i laboratorije uložila ukupno 31 milion KM. Kroz pomenute investicije Pivara Tuzla izrasla je u modernu i respektabilnu kompaniju, prepoznatljivu po vrhunskom kvalitetu piva, a potvrda toga su razna priznanja i nagrade, kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu, čime se svrstava u sami vrh pivarstva, među top 10 u svijetu. Za 2016. godinu očekuju nastavak realizacije investicija u ukupnom iznosu od 2,5 miliona KM.