Privreda
216

Građevinari u FBiH dobili novo rukovodstvo

FENA
Hamed Ramić
Hamed Ramić
Direktor kompanije Euro-asfalt Sarajevo Hamed Ramić izabran je za predsjednika Odbora Sektora za građevinarstvo pri Privrednoj komori FBiH (PKFBiH), dok je za njegovog zamjenika izabran Zoran Božić, direktor kompanije Tempo Vranica Mostar.

Na proširenoj sjednici Odbora građevinara PKFBiH u petak u Sarajevu u novi sastav Odbora izabrani su i predstavnici kompanija: Energoinvest Sarajevo, Grupex Velika Kladuša, Almy Gradnja Zenica, Hering Široki Brijeg, Entea Sarajevo, Tehnograd Company Tuzla, IGM Visoko, Luciana Lukavac, Dom Grad Domaljevac, GP Put Sarajevo, Džekos Sarajevo, Butmir Sarajevo i Inn Sarajevo.

Sjednica Odbora građevinara PKFBiH, kojoj su prisustvovali predstavnici 113 firmi, bila je posvećena analizi položaja i poslovanja građevinarstva u Federaciji, odnosno u BiH.

Direktorica Sektora za građevinarstvo PKFBiH Dženana Hodžić je izjavila da građevinari priželjkuju formiranje vlasti što prije, te od novog saziva Vlade FBiH očekuju da će uložiti napore da se održe njihove reference koje su teško stekli i da se unaprijedi poslovanje građevinara u budućnosti.

"Cilj nam je da napravimo selektivni pregled šta su problemi, od institucionalnog do zakonskog okvira, pa i onih tržišnih problema sa kojima se građevinari suočavaju", dodala je Hodžić, napominjući da su izradili program mjera koje bi trebalo što prije provesti.

Navela je da je jedan od krucijalnih problema što građevinarstvo nema nadležno ministarstvo, već postoji disperzija na tri različita ministarstva - za prostorno uređenje, energetiku, rudarstvo i industriju, te promet i komunikacije.

Stručnjaci naglašavaju da ovakva disperzija u rješavanju pitanja iz ove oblasti utiče na efikasnost u donošenju zakonske regulative, ali i tekuće problematike građevinara i zasigurno ne doprinosi razvoju konkurentnosti bh. građevinarstva.

Stoga, građevinari očekuju da se formira ministarstvo za građenje ili eventualno direkcija za građevinarstvo.