Privreda
0

Grabovica: Stigle ponude za gradnju bloka 7 TE Tuzla, nema privatizacije

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Za izbor projektnog partnera za zajedničko ulaganje u gradnju bloka 7 Termoelektrane "Tuzla", na javni poziv stigle su ponude Konzorcija čiji je lider kompanija Cobra iz Španije, a članovi MVM Ovit ZRT iz Mađarske, Toshiba iz Japana i Rafacco iz Poljske. Također su pristigle ponude Hitachija Ltd iz Japana te kineskog konzorcija China Gezhouba group Compani Limited, čiji je član i Gunadong Elektric Power Desing Institute.

Ovo je novinarima danas u Sarajevu rekao Elvedin Grabovica, direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo, tokom 28. Skupštine preduzeća.

O detaljima ponuda nije mogao govoriti budući da je, kako je obrazložio, tenderska faza u toku.

Grabovica očekuje da će do kraja godine, "ako ne bude zastoja i opstrukcija", biti okončane sve neophodne prethodne radnje da bi do tada mogao biti potpisan ugovor.

Konačnu odluku o izboru projektnog partnera donijet će Skupština kao najviši organ Društva u kojem je 90 posto kapitala u vlasništvu Federacije BiH. Zato će organi FBiH, osim izbora projektnog partnera kao kompanije, potvrditi i model partnerstva na kojem će biti bazirana izgradnja novog bloka.

Mada je predviđeno da izabrani partner može ostvariti vlasnički udio a i ne mora, nikako ne znači da može doći do privatizacije. Vlasnički udio, ako do njega i dođe, bit će vremenski ograničen, rekao je Grabovica.

"Vlasništvo projektnog partnera, koje se ograničava na određeni period, isključivo je vezano za privredno društvo koje je vlasnik nad Blokom 7 kao objektom a ne nad Javnim preduzećem Elektroprivreda BiH, gdje se vlasnička struktura ne mijenja i Federacija BiH ostaje vlasnik 90 posto kapitala kao i do sada.

Vlada FBiH je odlukom i jasnim principima za izbor projektnog partnera i modela na kojima se može graditi partnerstvo isključila svaku mogućnost privatizacije prirodnih resursa, što znači da rudnici i ugalj kao prirodni resurs ne mogu biti predmetom zajedničkog ulaganja. Proces izgradnje bloka 7 i buduće upravljanje te vlasništvo nad izgrađenim objektom, bit će realizirano kroz formiranje privrednog društva.

U ovisnosti od predloženog i odabranog modela, bit će definirana i vlasnička struktura privrednog društva, pri čemu Eelektroprivreda BiH ni u kom slučaju ne može biti manjinski vlasnik, ali u isto vrijeme može biti predložen model gdje ona može biti većinski ili stopostotni vlasnik", navedeno je u materijalu dostavljenom novinarima tokom Skupštine.

Model partnerstva i vlasnička struktura privrednog društva je predmet ponude projektnog partnera i daljnjih pregovora. Svi daljnji koraci u tenderskom postupku će biti prezentirani organima Federacije (Vlada i Parlament) i biti predmet njihovog odobravanja i instrukcija, rekao je direktor Grabovica.

Sve aktivnosti koje Elektroprivreda provodi u vezi s pripremom za početak gradnje su u skladu s odlukom Vlade FBiH o pripremi i izgradnji Bloka 7 - 450 MW TE Tuzla, kojom je preduzeće Elektroprivreda BiH imenovano nosiocem aktivnosti pripreme i izgradnje.

Blok 7 je zamjenski proizvodni kapacitet na lokaciji postojeće Termoelektrane "Tuzla", čija je procijenjena vrijednosti 1,646 milijardi KM.

Karakteristike budućeg bloka su visoka efikasnost, ugradnja najnovijih tehnologija da bi se zadovoljili evropski ekološki standardi, kogeneracija, proizvodnja električne i toplotne energije za potrebe grijanja Tuzle i okolnih gradova te nastavak i proširenje proizvodnje u Rudnicima uglja "Kreka", navedeno je u materijalu dostavljenom medijima tokom današnje Skupštine Elektroprivrede.