Privreda
66

Globo: Zlatna džezva "tajni napitak" bh. reprezentacije

Klix.ba
Navijači vjeruju u moć tradicionalne bosanske kafe, naslov je na brazilskom portalu Globo.com u tekstu o Vispakovoj džinovskoj džezvi i navijačima nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine koji su se okupili na Copacabani.

U razgovoru sa našim navijačima koji su pojasnili slogan Zlatne džezve, "Pit ćemo mi nju ako Bog da i u Brazilu“, sa kojim je na početku kvalifikacija za SP prognoziran uspjeh reprezentacije Bosne i Hercegovine , reporter Caio Barretto Briso u šaljivom tonu piše o "tajnom oružju koje je transportovano iz evropske zemlje“.

Brazilski portal ističe da Bosna i Hercegovina ima tajno oružje za pobjede. “I, ne radi se o Džeki, napadaču engleskog prvaka Manchester Cityja, to je tradicionalna bosanska kafa koju su navijači donijeli u Rio“.

Portal navodi da je džinovska posuda koju su sa sobom donijeli navijači, a u kojoj se pravi "čudotvorni napitak“ napravljena od metala, te da ima kapacitet za 620 litara kafe.

"To je bosanska tajna. Igrači će imati mnogo energije na terenu", prenosi Globo izjavu navijača BiH, dvadesetjednogodišnjeg studenta ekonomije Mateja Prlića, koji je došao u Brazil sa svojim ocem i bratom.

Portal Globo pripada jednoj od najvećih medijskih kuća u Brazilu koja ima i svoju TV stanicu.

Inače, danas će se u Riju za navijače iz cijelog svijeta upriličiti još jedna promocija Zlatne džezve. U petak Vispakov tim odlazi u Cuiabu zajedno sa navijačima gdje će se odigrati utakmica sa Nigerijom, a planiran je i susret sa igračima.