Privreda
0

Glinica iz Zvornika uskoro bi mogla krenuti u mostarski "Aluminij"

FENA
Glinica iz zvorničke "Alumine" uskoro bi mogla da krene prema mostarskom "Aluminiju", rečeno je danas u Zvorniku na sastanku članova uprave ove dvije kompanije.

Predsjednik Uprave "Aluminija" d.d. Željko Kordić izjavio je da je cilj posjete delegacije mostarskog kolektiva zvorničkoj fabrici glinice da se između ova dva značajna privredna subjekta za ekonomiju BiH pokuša razviti poslovna saradnja od koje će imati koristi obje kompanije, saopćeno je iz "Alumine".

"Kompanija "Alumina" u Zvorniku je poznati proizvođač glinice koja je bitan faktor u proizvodnji aluminijuma u Mostaru", kaže Kordić dodajući da su potrebe "Aluminija" od 200.000 do 250.000 tona glinice godišnje.

"Namjera uprave našeg društva je da saradnju, koja nije do sada bila, razvijemo i proširimo na zadovoljstvo i Alumine i Aluminija", naglasio je prvi čovjek mostarske fabrike.

Konkretizaciju poslovne saradnje između "Alumine" i "Aluminija", kako je najavljeno poslije današnjeg sastanka, treba očekivati na narednom razgovoru predstavnika ovih kompanija, početkom narednog mjeseca.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije "Alumina" Mile Matić kaže da je za zvorničku fabriku svaki novi kupac značajan.

"Razgovarali smo o mogućnostima i modalitetima poslovne saradnje sa "Aluminijom" iz Mostara. Zainteresovani smo da obezbijedimo oko trećine potreba mostarske fabrike. Radi se o količinama od 50.000 do 100.000 tona glinice na godišnjem nivou. Predložili smo uslove pod kojima bismo mogli sarađivati i očekujemo da na sljedećem sastanku postignemo dogovor o uspostavljanju poslovne saradnje", ističe Matić, napominjući da zvornička fabrika glinice u maju očekuje povećanje svog proizvodnog kapaciteta, uvođenjem u rad još jednog kotla na ugalj.

Predsjednik Uprave "Aluminija" Željko Kordić ističe je da se ljudi iz privrede moraju više angažovati na saradnji domaćih kompanija, napominjući da "Aluminij" ima dugogodišnje uspješne poslovne odnose sa firmom "Alpro" iz Vlasenice.

"Ubuduće se moramo bazirati na domaću privredu i razvijati saradnju među domaćim privrednim subjektima, kako bismo stvorili uslove za otvaranje što više novih radnih mjesta, koja su u današnje, krizno doba i vrijeme recesije, više nego bitna za svaku zajednicu", istakao je Kordić.

Komentarišući izuzetno nepovoljne trendove kojima je izložena aluminijumska industrija u svijetu, zbog činjenice da je danas cijena ovog metala na Londonskoj berzi 1672 USD, Kordić je rekao da kretanje cijena aluminija na svjetskoj berzi ima višestruki uticaj na poslovanje mostarske fabrike.

"Neka su predviđanja da bi u trećem i četvrtom kvartalu ove godine cijena aluminijuma trebala izići na oko 2.000 USD po toni, pa čak možda i više iznad te cijene, što je ohrabrujući podatak", zaključio je predsjednik Uprave "Aluminija" iz Mostara.