Privreda
0

Francuski minimalac 9,4 eura po satu

FENA
Nova francuska vlada će povisiti minimalnu plaću za dva posto kako bi ublažila udarac koji su francuskim građanima zadali viši porezi i posustala privreda.

Minimalna plaća će tako biti podignuta na 9,4 eura po satu a trenutno je dobija oko 1,6 miliona radnika, odnosno 10 posto stalnog zaposlenih i 25 posto zaposlenih na određeno vrijeme.

Privredni rast Francuske prema predviđanjima francuskog zavoda za statistiku INSEE ove godine neće preći 0,4 posto, što je manje za 0,1 posto nego što je procijenila prethodna vlada.

Privredni rast u Francuskoj u prva dva tromjesečja 2012. bio je ravan nuli.

Vlada nastoji delikatnim mjerama da poveća kupovnu moć radnika i istovremeno vodi računa o tome da ne odvrati preduzeća od zapošljavanja novih radnika s obzirom da je stopa nezaposlenosti u međuvremenu dostigla najviši nivo u posljednjih 13 godina.

"Dramatično" povećanje nezaposlenih u Francuskoj u maju koje je dostiglo cifru od 2,922 miliona ljudi centralna je tema konferencije posvećene socijalnim pitanjima udruženih francuskih sindikata.

U saopćenju francuske demokratske konfederacije za rad i socijalna pitanja CFDT navodi se da je u Francuskoj u maju broj nezaposlenih porastao za 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec što je za 33.000 više nego rekordne 1999. po broju nezaposlenih.

"Kako bi mjere koje predlaže CFDT bile što efikasnije, ovo udruženje zahtijeva realnu koordinaciju intervencija države, posebno u pogledu tekućih ili najavljenih reformi kao i na socijalnom planu", navodi se u saopćenju.