Privreda
103

Firma Voćar iz Zvornika primjer održivog povratka

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Firma "Voćar promet d.o.o.BiH" u Glumini, općina Zvornik, trenutno ima više od hiljadu kooperanata, a novoizgrađeni pogon omogućit će zapošljavanje novih radnika i što je najbitnije ima riješeno tržište za svoje proizvode u Njemačkoj.

Voćar je pozitivan primjer održivog povratka koji, po riječima jednog od vlasnika firme Fahrudina Delibajrića, trenutno zapošljava oko 50 stalno zaposlenih i sezonskih radnika u Zemljoradničkoj zadruzi “ Voćar, dok u u fabrici radi 30 stalno zaposlenih i dodatno se angažira više od 50 sezonaca.

"Voćar okuplja više od hiljadu kooperanata i značajno je da ljudi na ovom području imaju prerađivački kapacitet koji je u stanju da apsorbuje tržišne viškove određenih proizvoda", kazao je Delibajrić Feni.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Dodao je da se firma bavi proizvodnjom, otkupom i prodajom poljoprivrednih proizvoda te da posjeduju opremu i certifikate potrebne za tržište Evropske unije. Sa svojim kooperantima proizvodi prije svega krastavce kornišone, maline, jagode, šljive, paprike i drugo. Voćar sa svojim partnerom najveći dio svojih proizvoda plasira na tržište Njemačke.

U strukturi zaposlenih u ovoj firmi koja ostvaruje dobre poslovne rezultate zastupljena je multietničnost.

"Kada je bio prijem radnika u tvornicu svi su jednako tretirani i testirani, a oni koji rade na mašinama išli su na obuku vani. Povratnici u svakom slučaju imaju prednost, ukoliko ih ima dovoljno i zadovoljavaju kvalifikacione kriterije", kazao je Delibarić.

Novoizgrađeni pogon firme „Voćar promet d.o.o. BiH“, kako je najavljeno, danas će otvoriti član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.