Privreda
36

Expo 2020. u Dubaiju: Zadivit ćemo svijet

FENA
Dubai je u srijedu velikim vatrometom pozdravio odluku da organizira Expo 2020. godine, obećavši da će od toga napraviti događaj koji će "zadiviti svijet".
Foto: AFP
Foto: AFP

Nakon objave rezultate glasanja, Burj Khalifa, najviši toranj na svijetu, koji doseže 828 metara, osvijetljen je kao novogodišnja jelka pred očima brojnih stanovnika kosmopolitskog grada koji proslavlja.

"Ponavljamo naše obećanje da ćemo zadiviti svijet 2020. godine", izjavio je u saopćenju vladar Dubaija, šeik Mohamad Ben Rašed Al-Maktum.

"Svjetska izložba Expo u Dubaiju 2020. godine će donijeti novi život na Bliski istok u ulozi kulture i kreativnosti", dodao je šeik Mohamad, koji je ujedno i dopredsjednik saveza Ujedinjenih arapskih emirata.

Foto: AFP
Foto: AFP

U kafiću koji se nalazi u velikom trgovačkom centru u gradu, saopćenje izbora Dubaija da ugosti Svjetski Expo pozdravljeno je žamorom kupaca svih nacionalnosti, izvijestio je dopisnik novinske agencije AFP.

Dubai je imenovan za organiziranje Svjetskog Expoa 2020. nakon tri kruga glasanja delegata Međunarodnog ureda za izložbu, koji se sastao u Parizu.

Saopćenje je dočekano povicima i aplauzom delegata Emirata, koje je predvodio ministar vanjskih poslova Ujedinjenih arapskih emirata šeik Adalah Ben Zajed Al-Nahjan.

Foto: AFP
Foto: AFP

Grad-država Emirati je dobio 116 glasova prema 47, koliko je dobio njegov ruski suparnik Ekaterinburg, uz jedan suzdržani glas.

Izmir (Turska) je eliminiran u drugom krugu, a Sao Paulo (Brazil) nakon prvog kruga glasanja organiziranog tajnim glasanjem, kako bi se izabrao grad koji će naslijediti Milano, organizator Expoa 2015.

Za pobjedu, Dubai se oslanjao na sliku "drugačiju" od arapskog svijeta, tolerantan i otvoren, sposoban da prevaziđe nestabilnost Bliskog istoka i kršenja ljudskih prava prisutnih u brojnim državama regije.