Privreda
0

Evropska komisija: Kompanije iz Hrvatske trebaju nastaviti izvoz u BiH

SRNA
Svi prehrambeni proizvodi kompanija iz Hrvatske navedeni pod "registar odobrenih objekata koji se bave hranom životinjskog porijekla" trebalo bi da nastave da se izvoze u BiH, saopšteno je iz Evropske komisije.

Evropska komisija navodi da, u skladu sa važećim zakonom u BiH, vlasti u zemlji mogu da provjere da li kompanije iz Hrvatske ispunjavaju minimalne standarde jednake onima u BiH kako bi se omogućio nastavak uvoza bez rizika po bezbjednost hrane, te da BiH ne bi trebalo da zahtijeva od Hrvatske više standarde od onih koje primjenjuje na svoje potrošače.

Komisija naglašava da gotovo svi hrvatski poljoprivredni proizvodi životinjskog porijekla ispunjavaju EU standarde o bezbjednosti hrane.

Evropska komisija ističe da je između EU i Hrvatske dogovoren prelazni period do kraja 2015. godine, do kada preostali određeni broj objekata u Hrvatskoj mora ispuniti standarde EU.

"Određeni proizvođači hrane još uvijek moraju ispuniti određene strukturne uslove, zbog čega ne mogu slati svoje proizvode ostalim državama članicama EU. Proizvodi ovih kompanija mogu biti na hrvatskom tržištu, jer kompanije u potpunosti osiguravaju sigurnost hrane, a mogu se izvoziti i u treće zemlje, kao što je BiH, ukoliko se zemlja odredišta slaže", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Takav uvoz iz Hrvatske u BiH odvijao se i bio je dozvoljen prije ulaska Hrvatske u EU na osnovu bilateralnog sporazuma, koji je prestao da važi ulaskom Hrvatske u EU.