Privreda
11

Evropska banka odobrila 37,5 miliona eura za izgradnju HE "Vranduk"

Klix.ba
Evropska investicijska banka (EIB) odobrila je kredit Elektroprivredi Bosne i Hercegovine u iznosu 37,5 miliona eura za realizaciju projekta izgradnje Hidroelektrane "Vranduk", potvrđeno je danas iz te kompanije.
Buduće gradilište HE
Buduće gradilište HE "Vranduk": Važan projekt za EPBiH
Uprava direktora Evropske investicione banke odobrila je kredit nakon što su stručnjaci banke izvršili opsežnu evaluaciju projekta, a JP Elektroprivreda BIH ispunila sve neophodne ekonomske, tehničke i okolinske preduslove.

U narednoj fazi, Vijeće ministara BiH imenovaće delegaciju za pregovore o kreditu.

Projekat HE "Vranduk", finansira se iz vlastitih i sredstava međunarodnih finansijskih institucija. JP EPBiH će u izgradnju HE "Vranduk" uložiti 11 miliona eura vlastitih sredstava. Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je kredit za izgradnju HE "Vranduk " u iznosu od 26 miliona eura. Kreditni aranžman sa EBRD –om je potpisan i operativan je.

U toku je Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija za izgradnju HE "Vranduk". Rok za dostavu dokumentacije je do 29. aprila 2014. godine, do 12.00 sati. Nakon okončanja roka, izvršiće se evaluacija pristiglih aplikacija. Aplikanti koji se pretkvalifikuju u maju tekuće godine će dobiti zahtjev za dostavu ponuda.

Pripremni i istražni radovi za izradu glavnog projekta HE "Vranduk" su u toku. Okončana je prva i pokrenuta druga faza eksproprijacije nekretnina na lokaciji izgradnje hidroelektrane na području Općine Zenica.

HE "Vranduk" je važna s aspekta zaštite okoliša i stabilnosti sistema, povećanja proizvodnje i pouzdanosti u snabdijevanju kupaca električnom energijom. Izgradnja otvara mogućnost zapošljavanja domaće radne snage i raspodjelom raznih vrsta naknada, poticaj za razvoj lokalne zajednice i FBiH.

HE "Vranduk" je planirana kao protočno postrojenje derivacionog tipa sa više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu. Ukupna snaga HE "Vranduk" iznosiće 19,63 MW dok je predviđena godišnja proizvodnja 96,38 GWh.