Privreda
438

Evropa u malom: Farma Spreča krupnim koracima maršira ka evropskoj eliti

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Farma "Spreča", koju je nakon katastrofalnog postupka privatizacije 2008. godine kupio sarajevski Milkos, sportskim žargonom rečeno proživljava drugu mladost.

U minulih šest godina Milkos je investirao blizu 17 miliona KM u revitalizaciju farme, koja je po broju krava muzara vodeća u Federaciji BiH.

Mjesečno se na farmi proizvede 500.000 litara mlijeka, a u budućnosti se planira dnevna proizvodnja mlijeka od 25 do 30 hiljada litara dnevno.

Na farmi je uposleno oko 80 radnika, uglavnom iz lokalne zajednice, a kako se kapacitet i sektori proizvodnje budu širili tako će i broj zaposlenih biti veći.

Na početku priče o farmi Spreča neophodno se vratiti u blisku prošlost. Nakon katastrofalno provedenog postupka privatizacije farma je 2008. godine ostala bez ijednog grla, opreme, mljekovoda, elektroinstalacija...

Rekonstrukcija farme donijela je uspjeh

U Milkosu su takvu poražavajuću okolnost vidjeli kao svoju šansu te su donijeli odluku o potpunoj rekonstrukciji farme.

"Promijenili smo dotadašnji uvriježeni način držanja stoke i odlučili se za slobodni način u kojem životinja ide da jede kada želi, odmara kada hoće i odlazi na mužu kada je to potrebno. Promijenili smo i pravila proizvodnje voluminozne hrane pa tako u maju žanjemo pšenicu koja je u fazi vlatanja. Dobijamo visokoproteinsku i energetski kvalitetnu hranu koja je lako svarljiva i na osnovu koje se dobija visokokvalitetni krajnji proizvod. Kada sam počeo primjenjivati takvu metodu nailazio sam na podsmjeh, ali vrlo brzo se takav postupak isplatio", kaže Ivica Jožef, direktor farme Spreča.

U proteklih šest godina obnovljene su i rekonstruisane prostorije farme, izgrađena nova štala i izmuzište, nabavljena mehanizacija...

Do kraja godine trebala bi se zaokružiti prva faza projekta koji se odnosi na primarnu djelatnost farme – proizvodnju mlijeka, a potom okrenuti i na oblast voćarstva.

"Naša primarna djelatnost je proizvodnja mlijeka, ali smo se okrenuli i drugim projektima. Farma raspolaže sa deset hektara površine pod krošnjastim voćem, a imat ćemo i 4,5 hektara površine pod jagodičastim i bobičastim voćem. Naš cilj je i da povećamo broj farmera, odnosno naših budućih kooperanata koji će biti samoodrživi. Želimo napraviti bazu za razvoj proizvodnje mlijeka, a našim budućim kooperantima omogućiti i alternativne proizvodne djelatnosti. Već smo uspostavili saradnju sa proizvođačima iz Kalesije, koji od nas uzimaju repromaterijal, a sve nam to vraćaju kroz proizvodnju mlijeka. Naš kapacitet je 2.000 – 2.500 grla i kada zaokružimo prvi dio planova krenut ćemo u nove investicije", kaže Ivica Jožef.

Farma Spreča raspolaže sa oko 850 hektara obradive površine, a za ishranu grla na farmi dnevno je potrebno oko 30 tona hrane.

"Proizvodnjom kvalitetne kabaste i voluminozne hrane mi u biti stvaramo zdravu kravu, a samim tim i kvalitetan proizvod u konačnici. Vodimo računa o kvalitetnim sjemenima, sjetvi u zadatim rokovima te pažljivo provodimo agrotehničke mjere. Napravit ćemo i postrojenje za proizvodnju biogasa, a kao sirovine koristit će se đubrivo, kukuruzna silaža i drugi poljoprivredni proizvodi sa visokim voluminoznim udjelom. U prvoj fazi projekta kapacitet proizvodnje bit će 600 kilovata, a kasnije će biti nadograđen na 1.2 megavata. Riječ je o čistoj energiji koja je proizvedena na prirodan način i koju ćemo koristiti u našim staklenicima, plastenicima, sušionici i ostale potrebe farme", navodi on.

Mlijeko sa farme Spreča kandidat je za EU mlijeko

Trenutno je pod voćnjacima na farmi oko 22 hektara površine sa tendencijom povećanja na 35 hektara. Proizvode se jabuke, kruške, šljive...

Kada je riječ o proizvodnji mlijeka 80 posto kapaciteta ispunjavaju krave iz porodice Holstein. Već 2008. godine iz Danske su uvezena prva grla, koja su i danas u laktaciji. Uvezeno je i 180 krava Simentalki.

"Naša želja je da farma bude nukleus za prodaju i distribuciju junica na području Balkana. Svi uvoznici imaju probleme sa periodom adaptacije životinja na novu sredinu. Imali smo i mi, ali ispoljene gubitke u prvim mjesecima mogu samo prevazići veliki kompleksi. Iz Kanade i Njemačke nabavljamo najkvalitetnije sjeme za vještačko osjemenjavanje, a potomsto u našoj farmi je vrhunshe genetike koje nema na ovom području. Želimo ovakvom našom poslovnom politikom proširiti nivo znanja na ovom području i učiniti sve da individualni proizvođači ostvaruju što bolje rezultate“, kaže Ivica Jožef.

Mlijeko sa farme Spreča kandidat je za EU mlijeko, a s tim u vezi su u kontroli bile tri komisije iz Litvanije kako bi farmu približili evropskim propisima.

Proizvodnja se bilježi po danu i kravi, bilježi se apsolutna količina, postoji validna dokumentacija, a najvažnije je da kvalitet i standard budu u jednom kontinuitetu. Farma posjeduje ultrazvučnu dijagnostiku, radi se opšta abdominalna hirurgija, a na praksu dolaze učenici iz Kalesije i studenti iz Sarajeva.

Sudeći po onom što smo vidjeli farma Spreča je u svojoj djelatnosti već "Evropa u malom", iako do nje vodi makadamski put iz Gornjih Vukovija. Uskoro će i taj problem biti riješen, a preko asfaltne ceste ka evropskim mljekarama trebali bi "poteći potoci“ visokokvalitetnog mlijeka za dobrobit uposlenika i budućih kooperanata.