Privreda
0

EP BiH u 2011. izdvojila 145,8 miliona KM za zaštitu okoliša

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Za projekte iz domena zaštite okoliša i prirodnih resursa, JP Elektroprivreda BiH je u prošloj godini izdvojila 145.851.768 KM.

"Radi smanjenja emisije zagađujućih materijala iz termoelektrana Kakanj i Tuzla, u modernizaciju i rekonstrukciju postojećih objekata i naknade za zagađenje zraka, uloženo je 116,7 miliona KM", navodi se u izvještaju o zaštiti okoliša JP Elektroprivreda BiH za 2011. godinu.

U projekte zaštite okoliša i prirodnih resursa na području hidroelektrana na Neretvi i elektrodistribucije, vodne naknade, projekte iz oblasti kapitalnih investicija i realizaciju programa Power IV investirala je više od 29 miliona KM.

Investiciona ulaganja u oblasti zaštite okoliša odnose se na kontinuirano poboljšanje uticaja na okoliš, monitoring i smanjivanje emisije polutanata i štetnih supstanci u zrak, vodu i zemljište, rekultivaciju deponija produkata sagorijevanja iz termoelektrana te napuštenih površinskih i jamskih kopova, adekvatno upravljanje štetnim, opasnim i otpadnim materijama do konačnog zbrinjavanja na okolinski prihvatljiv nači, te procjenu rizika i sigurnosti za okoliš.