Sarajevo
0

EP BiH i Rudnici potpisali ugovor o poslovanju koncerna

FENA
Ugovor o vođenju poslova između Elektroprivrede BiH, kao vladajućeg društva i sedam rudnika u Federciji BiH, kao zavisnih društava u koncernu Elektroprivreda BiH, potpisan je danas u Sarajevu.

"Potpisivanjem ugovora imamo definisan kompletan poslovni ambijent kako ćemo sutra raditi u okviru koncerna i Elektroprivreda i rudnici, koje su odgovornosti u vođenju kompanije Elektroprivrede, nadležnosti svakog od rudnika i kako će poslovati koncern", izjavio je direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić.

Time se ujedno dobija jedna od najjačih kompanija na Balkanu koja će sigurno biti osnova za razvoj metalske industrije i kompletnog industrijskog sektora u BiH.

Rudari sedam rudnika koji su ušli u sastav "Elektroprivrede BiH" u ovom projektu vide svoju šansu, prije svega u ulaganjima koja očekuju od koncerna koja će omogućiti veću produktivnost, sigurnost i socijalni status rudara.

Jeralgić je istakao da Elektroprivreda BiH planira u naredne tri godine uložiti gotovo 250 miliona KM i da je ta vrijednost ulaganja osam puta veća nego što je godišnja amortizacija rudnika. To će, po njegovim riječima, dati nove uvjete za modernizaciju, bolju humanizaciju rada i generalno, bolje uvjete rada rudara.

Najveći dobitnik u ovom procesu uvezivanja Elektroprivrede BiH i rudnika u moćan koncern, kako su istakli predstavnici sedam rudnika uglja u FBiH, jeste država, tj. Federacija BiH koja ovim činom dobija jaku kompaniju koja će svojim radom odrediti i napredak drugih industrija.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo izrazio je zadovoljstvo što se došlo do trenutka da se privodi kraju uspostava kompanije koja će biti motorna snaga za pokretanje kompletne privrede.

Ovim projektom, po njegovim riječima, osigurat će se energetska sigurnost u Federaciji BiH i državi BiH i stvoriti prostor drugim industrijskim granama da se razvijaju.