Privreda
4

Energoinvest u ovoj godini očekuje promet od 422 miliona KM

FENA
Direktor Energoinvesta d.d. Sarajevo Enes Čengić izjavio je da je kraj prošle godine toj kompaniji donio poslove vrijedne više od stotinu miliona eura.

"Trenutno se borimo da nađemo svježi novac, jer potpis ugovora ne znači da će novac odmah doći. Treba stvoriti uvjete da se dobiju prvi avansi od kojih treba plaćati neke druge troškove, ali mislim da smo 2012. završili na najbolji mogući način uvažavajući realne okolnosti koje nisu produkt našeg znanja ili neznanja", izjavio je Čengić u intervjuu za Poslovne novine.

Istakao je da Energoinvest ima problem ranijih dugova, te da je kompanija opterećena raznim potraživanjima i relativno lošom kadrovskom strukturom u određenim segmentima.

Na kraju 2012. Energoinvest je dobio gotovo najviše poslova od svih firmi na Balkanu i velike ugovore.

"U Albaniji samo dobili veliki posao u vrijednosti iznad 30 miliona eura, zatim u Iraku, Etiopiji, te u Alžiru gdje smo dobili posao u vrijednosti od 16 miliona eura. I danas je Energoinvest sa svojom kompanijom u Meksiku među četiri najveće kompanije koje se bave proizvodnjom visokonaponskih prekidača i rastavljača", kazao je Čengić.

Istaknuo je da bi promet Energoinvesta u ovoj godini trebao da iznosi 422 miliona KM.

Direktor Energoinvesta je naveo također da imaju mnogo problema da održe tekuće poslovanje i da im treba najmanje šest mjeseci podrške u finansijskom smislu koju su upravo dobrim dijelom dobili od Vlade FBiH i Razvojne banke FBiH.

"Opterećuju nas stari dugovi, realiziramo nove poslove, ali nam treba vremena da ih naplatimo. Vlada FBiH je u posljednja tri mjeseca napravila garantni fond koji je putem državne agencije za garancije (IGA) od pet miliona KM pretvoren u fond od 25 miliona KM. Time su stvoreni uvjeti da Vlada prvi put direktno omogućava firmama koje rade u inostranstvu da dobiju adekvatan novac za garancije", kazao je Čengić.