Privreda
1

Energoinvest počeo radove na izgradnji 250 km dalekovoda u Albaniji

Klix.ba
Na poziv Elektroprivrede Albanije, predstavnici Energoinvesta d.d. Sarajevo, predvođeni Jakubom Viteškićem, pomoćnikom direktora za oblast marketinga i kapitalno zavisne firme, prisustvovali su svečanoj ceremoniji otvaranja radova na projektu izgradnje 250 kilometara 110kV dalekovoda i rekonstrukcije i proširenje postrojenja pet trafostanica naponskog nivoa 110 kV, južna Albanija/Lot 2, kojeg naša kompanija radi zajedno sa Elektroprenosom Albanije (OST Albania).

Ceremoniju je otvorio direktor Elektroprenosa Albanije Arben Ibroja, a potom se prisutnima obratio pomoćnik direktora Viteškić, koji se zahvalio albanskim partnerima na ukazanom povjerenju, izrazivši, također, zadovoljstvo što će Energoinvest učestvovati u realizaciji ovog velikog projekta zajedno sa lokalnim firmama, te je obećao da će naša kompanija ovaj posao uraditi efikasno, kvalitetno i na vrijeme. Poslije Viteškića, govorio je predsjednik Vlade Albanije, dr. Sali Berisha koji je izrazio zadovoljstvo da će upravo Energoinvest raditi ovaj posao te je podcrtao značaj ovog infrastrukturnog projekta za njegovu zemlju.

Vrijednost ugovora, kojeg finansira Njemačka razvojna banka KfW, iznosi 30.5 miliona eura, a radi se o projekatu po sistemu "ključ u ruke".