Privreda
0

Elektroprivreda BiH: Uprava i nadzorni odbor ogradili se od Bašićevog poziva za nastavak Skupštine dioničara

FENA
Nadzorni odobr i Uprava Javnog preduzeća "Elektroprivreda BiH“ u subotu su se ogradili od obavještenja o nastavku rada 7. sjednice Skupštine dioničara tog preduzeća, objavljenog u nekim dnevnim novinama, a koje je potpisao član Nadzornog odbora Mesud Bašić.

Na zajedničkoj sjednici održanaj u subotu u Sarajevu, Uprava i Nadzorni odbor "Elektroprivrede BiH“ zaključili su da je Bašić, bez saglasnosti ostalih članova Odbora, zakazao nastavak spomenute sjednice, što predstavlja neutemeljen i nezakonit akt, te da je Vlada dajući mu podršku i smjenjujući Rasima Gačanovića s funkcije predsjedavajućeg Skupštine dioničara, također, izvršila nezakonite radnje.

"Ova afera s "Elektroprivredom BiH" je specijalni rat za posljednji državni resusurs u Federaciji i ,stoga, mi se ograđujemo i od takvog rada Vlade", rekao je direktor "Elektroprivrede BiH" Enver Kreso, dodavši kako to pokazuje i činjenica da je u Federaciji BiH posljednjih godina, kroz privatizaciju, devet milijardi kapitala prodano za 400 miliona KM, te da je došao red i na "Elektroprivredu"

Uprava i Nadzorni odbor, odnosno pet od ukupno sedam članova tog tijela, u subotu su, kako kažu, s ciljem zakonitog nastavka rada 7. Skupštine dioničara, koja bi prema Bašićevom obavještenju trebalo da bude održana 7. novembra, donijeli i zaključke u kojima ističu da je potrebno o tome obavijestiti neke državne institucije i ponovno ih pozvati na tumačenje zakona.

Uprava i nadzorni odbor„Elektroprivrede BiH“ su naložili pojačane mjere na svim objektima ovoga preduzeća kako bi se "nastavio zakonit rad i svi kupci bili normalno snabdjeveni električnom energijom“.

Na sjednici u subotu donesena je i odluka kojom se, zbog, kako je rečeno, nelegalnog pokušaja održavanja nastavka 7. Skupštine dioničara, zabranjuje Upravi i sekretaru Društva da koristi memorandum, pečat, novčana sredstva, računar, druga sredstva komunikacije, kao i prostorije JP "Elektroprivreda BiH“ . Ova odluka stupila je na snagu u subotu.