Privreda
0

Elektroprivreda BiH: Od 1. augusta računi sa subvencijama

Sarajevo-x.com
Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Nakon što je FERK donio odluku o povećanju cijena električne energije Elektroprivreda BiH, kao društveno odgovorna kompanija, dio svoje planirane dobiti koja pripada Vladi Federacije BiH usmjerit će ka subvencijama za najugroženije kategorije kupaca u cilju ublažavanja posljedica porasta cijena električne energije.

Poduzete su sve potrebne organizacione i tehničke pripreme kako bi već od 1. augusta ove godine na računima za utrošenu električnu energiju bio prikazan iznos subvencije za kupce iz ove kategorije, saopćeno je iz ove kompanije.

Pravo na subvenciju ostvaruju penzioneri sa najnižom penzijom koju je u tekućem mjesecu isplatio Federalni Zavod MIO/PIO u Federaciji BiH i korisnici koji primaju stalnu novčanu pomoć od nadležnih službi, odnosno centara za socijalni rad u FBiH, a čija mjesečna potrošnja električne energije ne prelazi 268 kilovatsati mjesečno – što je prema podacima Elektroprivrede BiH prosječna potrošnja domaćinstva koje snabdijeva EPBiH.

Kako penzioneri ne bi morali sami prikupljati potrebnu dokumentaciju i izlagati se bespotrebnom hodanju i troškovima Federalni Zavod MIO/PIO će svaki mjesec dostavljati spiskove korisnika najniže penzije Elektroprivredi BiH. Spiskove korisnika koji primaju stalnu novčanu pomoć centara odnosno službi za socijalni rad u Federaciji BiH, resorna kantonalna ministarstva će dostavljati Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike koji će potom Elektroprivredi BiH dostavljati spiskove korisnika socijalne pomoći.

Iznos subvencije će biti utvrđen u zavisnosti od utrošene električne energije u obračunskom periodu, a maksimalan iznos može biti 5,5 KM mjesečno koliko iznosi prosječno povećanje troškova za električnu energiju u odnosu na stare cijene električne energije. Pravo na subvenciju kupac će moći ostvariti samo za jedno mjerno mjesto i to kupac na koga se vodi račun za električnu energiju.

Plaćanje bez provizije

U cilju smanjenja troškova plaćanja provizije, Elektroprivreda BiH je za svoje kupce električne energije osim u Poslovnicama EPBiH, omogućila plaćanje računa za električnu energiju bez provizije u Hypo Alpe – Adria-Bank d.d. Mostar, Vakufska banka d.d. Sarajevo i Sparkasse Bank d.d. Sarajevo - osim za područja elektrodistribucija Bihać i Zenica.