Privreda
0

Elektroprivreda BiH lani ostvarila prihod od 958,5 miliona KM

FENA
Predstavnici dioničara usvojili su danas Skupštini Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH (EPBiH), Izvještaj o poslovanju JP EPBiH za 2011. s finansijskim izvještajem, izvještajima vanjskog revizora te izvještaje o radu Nadzornog odbora i Odbora za reviziju.

Iz Službe za komunikacije JP EPBiH navode da je u 2011. godini JP Elektroprivreda BiH ostvarila ukupan prihod u iznosu 958,5 miliona KM.

Iskazana dobit kompanije u protekloj godini je 1.483.566,13 KM. U protekloj godini JP EPBiH je, i pored izuzetno nepovoljnih hidroloških uvjeta, maksimalnim angažovanjem termokapaciteta ostvarila rekordnu proizvodnju električne energije od 7.294,5 GWh, što je za 4,6 GWh ili za 0,1 procenta više od planirane proizvodnje, a za 113,1 GWh ili za 1,6 procenata više od ostvarene proizvodnje u 2010. godini.

Troškovi materijala za proizvodnju električne energije s prijevozom uglja iznosili su 419,2 miliona KM i čine 44 posto ukupnih troškova i rashoda.

Uz rast proizvodnje u 2011. godini ostvaren je rast prodaje električne energije direktnim kupcima te snižavanje prijenosnih i distributivnih gubitaka.

"Svi kupci JP Elektroprivreda BiH uredno su bili snabdjeveni električnom energijom. Na poslovni rezultat JP EPBiH, izuzev loše hidrološke situacije utjecalo je i povećanje izdvajanja za naknade (naknada za zagađenje zraka u iznosu 3,3 miliona KM), te negativne kursne razlike (iznos 2,4 miliona KM).

Poslovanje JP Elektroprivreda BiH odvijalo se pod utjecajem globalnih negativnih privrednih okolnosti i tržišne recesije koja je uzrokovala smanjenje potrošnje i potražnje za električnom energijom u BiH i regionu", navodi se.

U saopćenju navode aktivnosti koje je Uprava JP EPBiH u 2011. godini poduzela radi poboljšanja poslovanja kao što je program štednje, investiciona ulaganja u rudnike u okviru procesa dokapitalizacije, ugovori o bonifikaciji uglja, te maksimalno korištenje raspoloživih proizvodnih resursa.

Na Skupštini je usvojena Odluka o raspodjeli dobiti.

"Dioničarima će biti isplaćena dividenda u iznosu 668.303,25 KM dok će u kapital za investicije biti raspoređeno 518.549,66 KM i Fondu za rezerve 296.713,22 KM", navode iz Službe za komunikacije JP EPBiH.