Amer Jerlagić
0

"Elektroprivreda BiH će teško ponoviti rezultate iz 2009."

FENA
Amer Jerlagić
Amer Jerlagić
Elektroprivreda BiH u 2009. ostavarila je prihod od 933 miliona KM i dobit od 72,2 miliona KM te se ova godina smatra najuspješnijom poslovnom godinom za tu kompaniju u posljednje 33 godine, od kada djeluje pod današnjim nazivom.

Iako je poslovanje bilo opterećeno problemima izazvanim općom recesijom, Elektroprivreda BiH je tokom ove godine u potpunosti realizirala operativni plan ulaganja u iznosu većem od 160 miliona KM, što je gotovo dvostruko više nego u 2008., kada je investirano 87,55 miliona KM.

Direktor ove kompanije Amer Jerlagić danas je na godišnjoj konferenciji za medije istaknuo da je Elektroprivreda u 2009. uspješno okončala i posao formiranja energetskog koncerna s rudnicima koji upošljava 16.000 osoba te da je još preostalo da Komisija za vrijednose papire odredi omjer državnog i privatnog kapitala.

Po njegovim riječima, Elektroprivreda BiH je u ovoj poslovnoj godini zadržala i jako dobar stepen potraživanja od kupaca, a distributivni gubici su u rangu EU, odnosno manji su od 10 posto.

Investicije Elektroprivrede BiH u 2009., kako je rečeno, iznosile su 160 miliona KM, dok je vrijednost prodaje i izvoza 318 miliona KM.

Jerlagić je govoreći o narednoj poslovnoj godini izrazio uvjerenje da će se teško dostići nivo prihoda iz 2009., iz razloga što to neće dozvoliti tarifna situacija, odnosno zbog smanjenja cijene MWh električne energije.

Kako je istaknuto, u 2009. cijena MWh električne energije iznosila je 83 eura, dok će naredne godine MWh stajati od 45 do 48 eura.

Vrijednost prodaje i izvoza električne energije , kako je naglasio, u 2010. će biti oko 220 miliona KM, dok će investicije iznositi oko 500 miliona KM.

Jeralgić je istaknuo da Elektroprivreda BiH neće od 1. januara poskupiti cijenu struje, ali da se o korekciji cijena može razmišljati tek od 1. aprila iduće godine.

Napomenuo je da Elektroprivreda BiH, poslije Republike Srpske i Bugarske, ima najnižu cijenu struje za domaćinstva u Evropi, a da je u sredini kada je riječ o cijeni za mala preduzeća.

Jerlagić je dodao i to da izvoz struje u 2010. treba da pokrije troškove kompanije Elektroprenos.