Privreda
4

Ekonomska aktivnost u BiH bez pozitivnih pomaka

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Malobrojni dostupni pokazatelji iz januara 2015. ne ukazuju na pozitivne pomake u odnosu na prethodnu godinu kada je riječ o ekonomskoj aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

Jedan od glavnih pokazatelja aktivnosti je bilo smanjenje obima vrijednosti vanjske trgovine uslijed pada izvoza od 1,3 posto i uvoza 2,8 posto u odnosu na januar prethodne godine. Uprkos relativno (u odnosu na prethodne godine) visokoj pokrivenosti uvoza izvozom na 66,2 posto ovo se teško može smatrati pozitivnim kretanjem. Naime, smanjenje izvoza bi moglo ukazivati na slabljenje aktivnosti realnog sektora, dok bi pad uvoza mogao biti posljedica slabe domaće tražnje i izvoza, navodi se u analizi Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Pri tome, na slabu aktivnost u realnom sektoru posebno ukazuje stagnacija prerađivačke industrije. Posljedica slabe finalne potrošnje i nominalnog pada robnog uvoza u januaru je bilo blago smanjenje prihoda od indirektnih poreza. Ipak, realno smanjenje vanjske trgovine bi moglo biti nešto slabije. Naime smanjenje robnog izvoza i uvoza bi djelomično moglo biti posljedica smanjenja izvoznih i uvoznih cijena na što djelomično ukazuje deflacija potrošačkih cijena od 0,9 posto (s obzirom na to da značajan dio potrošačkih dobara dolazi iz uvoza).

Pri tome, kad je u pitanju domaća tražnja posebno ohrabruje realni rast prometa maloprodaje od 1 posto u odnosu na decembar, odnosno čak 8,3 posto u odnosu na januar prethodne godine.

U analizi se ističe da je FBiH tokom januara 2015. u odnosu na januar prethodne godine ( prema podacima FZZS-a) zabilježila pad industrijske proizvodnje od 1,7 posto, dok je u RS-u ( prema podacima RZZRS-a) za januar zbailježen skroman rast od 0,3 posto.

Tako je prema preliminarnim podacima BHAS-a za januar 2015. ukupna robna razmjena iznosila 1,622 milijarde KM i u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine smanjena je za 2,2 posto. Glavni razlog za smanjenja ukupne robne razmjene u BiH je nizak nivo poslovne aktivnosti što je dovelo do istovremenog pada kako izvoza tako i uvoza.

Ukupni bh. izvoz u januaru 2015. godine iznosio je 646,2 miliona KM i u odnosu na isti mjesec smanjenjen je za 1,3 posto.

U okviru bh. izvoza, pored naftnih derivata, najviše su 'podbacili' tradicionalni bh. izvozni proizvodi, kao što bazni metali, hemijski i prehrambene prerađevine. S druge strene, ukupni bh. uvoz u januaru 2015. godine iznosio 957,4 miliona KM, što predstavlja smanjenje od 2,8posto u odnosu na januar prethodne godine.

Vanjskotrgovinski robni deficit u januaru 2015. godine iznosio je 329,2 miliona KM i u poređenju sa januarom prethodne godine smanjen je za 5,8 posto. Ukupna pokrivenost uvoza izvozom u BiH u januaru 2015. godine djelimično je poboljšana u odnosu na prethodnu godinu i iznosila je 66,2 posto, kaže se u analizi Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.