Značajan iskorak
0

Dva Energoinvesta i EP Srbije potpisali ugovor

FENA
(Foto: Fotoservis)
U poslovnoj zgradi Energoinvesta d. d. Sarajevo danas su potpisana tri ugovora u sklopu poslovnog aranžmana ove kompanije i Energoinvesta Rasklopna oprema a. d. Istočno Sarajevo s JP Elektroprivreda Srbije.

Ugovor između Energoinvesta d.d. Sarajevo i JP Elektroprivreda Srbije odnosi se na isporuku (kupovinu) triju trafostanica jačine 110 kilovolti, ukupne vrijednosti od 1.465.472 eura.

Između Energoinvesta d. d. Sarajevo i Energoinvesta Rasklopna oprema a. d. Istočno Sarajevo potpisan je ugovor koji se odnosi na prozvodnju opreme po prethodnom ugovoru koja će biti ugrađena u tri trafostanice u sklopu Elektroprivrede Srbije.

Istovremeno, potpisan je ugovor (izjava) o pristupanju “Energoinvesta – Rasklopne opreme" Poslovnoj uniji “Energoinvest grupa”.

Ugovore su potpisali Nikola Rakić, projekt-menadžer kredita Svjetske banke (WB) APL2 i predsjednik Komisije za dodjelu ugovora po ovlašćenju generalnog direktora Elektroprivrede Srbije, generalni direktor Energoinvesta - Rasklopna oprema a. d. Istočno Sarajevo Blagoje Lenov i Džemail Vlahovljak, direktor Energoinvesta d. d. Sarajevo.

Potpisnici su pozdravili sklapanje spomenutog poslovnog aranžmana te istaknuli spremnost za proširenje poslovne saradnje.

Rakić je uime Elektroprivede Srbije istaknuo da postoji interes za jačanje poslovne saradnje u regionu, te nagovijestio nove korake na tom planu, dovodeći to u vezu s novim kreditom WB-a koji je u fazi realizacije.

Vlahovljak je naglasio da se činom potpisivanja najnovijih ugovora stječu uvjeti za uspješan nastavak prisustva Energoinvesta na tržištu Srbije.

Lenov je ocjenio da se radi o značajnom iskoraku u oblasti energetike u BiH te istaknuo očekivanje da će uspostavljena saradnja rezultirati jačanjem kapaciteta projektovanja, inžinjeringa i proizvodnje, te značajnijim nastupom Energoinvesta na tržištima dviju zemalja, u regionu i šire.