Privreda
7

Dva dampera vrijedna 4,6 miliona KM za RMU Đurđevik

Klix.ba
U RMU Đurđevik, 28.marta 2014. godine u prisustvu dr. Elvedina Grabovice, generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH i Senada Sarajlića, izvršnog direktora za proizvodnju, Zijad Rahimić, direktora RMU Đurđevik i Boro Katanić, direktora PREMAR Services AG, Švicarska potpisali su Ugovor o nabavci dva damper kamiona marke BELAZ 75131, nosivosti 136t.

Vrijednost investicije JP Elektroprivreda BiH u RMU Đurđevik je 4,6 miliona KM.

"Do sada smo u RMU Đurđevik investirali oko 10,7 miliona KM. Cilj investicija je modernizacija rudnika, povećanja produktivnosti, humanizacija i poboljšanja sigurnosti u radu. Protekla godina je bila u znaku investicija u rudnike, dok će 2014. godina biti u znaku završetka procesa njihove dokapitalizacije. U rudnike je do sada uloženo 135 od ukupno planiranih 204 miliona KM, a 70 miliona KM je u procesu nabavke. Uz ulaganja, EPBIH provodi aktivnosti na usaglašavanju akata u rudnicima. Već je izvršeno izjednačavanje toplog obroka i regresa rudara sa radnicima EPBiH", rekao je Grabovica.

Zijad Rahimić, direktor RMU Đurđevik je istakao da je JP Elektroprivreda BiH realizovala oko 80% investicija u RMU Đurđevik. Nova mehanizacija će zamijeniti dotrajalu opremu, povećati kapacitet s ciljem ostvarivanja planirane proizvodnje uglja.

Najznačajnije preostale investicije u RMU Đurđevik su utovarivač točkaš, rovokopač – gusjeničar, buldozer, greder i rezervni dijelovi za remont bagera.

Boro Katanić, direktor PREMAR Services AG, Švicarska, zastupnika proizvođača dampera Belaz iz Bjelorusije, govorio je na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva, o značaju nabavljenih dampera za poboljšanje uslova rada u rudnicima. Damperi će rudarima biti isporučeni u kraćem roku od dogovorenog.

Nakon potpisivanja Ugovora, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH i izvršni direktor za proizvodnju sa rukovodstvom RMU Đurđevik obišli su površinske kopove RMU Đurđevik i Površinski kop Dubrave RU Kreka.

U RU Kreka upriličen je radni sastanak sa novoimenovanim članovima Uprave na čelu sa direktorom Enverom Omazićem.