Privreda
8

Dug BH Gasu veći od 50 miliona KM: Ako do srijede ne bude uplate, slijedi isključenje

Anadolija
Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović tokom današnjeg sastanka sa predstavnicima BH Gasa, Sarajevogasa i Toplana naglasio je da je u ponedjeljak, 9. juna, nastavak sjednice Vlade Kantona Sarajevo na kojoj će tražiti podršku za kreditno zaduženje od 10 miliona KM i da je siguran da će "novac biti u srijedu", saopćeno je iz BH Gasa.

Danas je u sjedištu BH Gasa održan još jedan sastanak na kojem se pokušala riješiti isplata dugovanja Sarajevogasa prema BH Gasu, koja su s današnjim danom prešla iznos od 50 miliona KM.

Na sastanku su, osim Petrovića, učestvovali i direktor KJKP Sarajevogas Salih Selmanović, direktor KJKP Toplane Admir Džubur, a u ime BH Gasa direktor Mirza Sendijarević i izvršni direktor Haris Hrnjičić.

Selmanović je naveo da će na račun BH Gasa uplatiti četiri miliona KM do kraja ovog mjeseca, čime bi bio plaćen samo dio aprilske fakture.

Sendijarević je ponovio da BH Gas već dugo "kreditira Sarajevogas, a da s druge strane ne može kasniti s obavezama prema svom dobavljaču".

"Samim tim, ukoliko ovaj najavljeni rok do srijede ne bude ispoštovan, drugog rješenja nema osim obustave dotoka gasa, što je legitimna i zakonska mjera s ciljem zaštite potraživanja“, rekao je Sendijarević.