Privreda
0

Dozvole, politička nesigurnost i porezi prepreke za strane investicije u BiH

FENA
Izdavanje građevinskih i okolišnih dozvola, pravna i politička nesigurnost te visina poreza najveće su prepreke koje imaju strani investitori u BiH, navedeno je na prezentaciji Bijele knjige za 2012./13. koju je danas u Sarajevu upriličilo Vijeće stranih investitora (VSI) BiH.

Riječ je o publikaciji koju VSI objavljuje svake godine naglašavajući ključne prepreke za investiranje i istovremeno bh. vlastima sugerira prioritetne reforme radi rješavanja tih prepreka.

Predsjednik Upravnog odbora VSI-a i direktor Tvornice cementa "Kakanj" Branimir Muidža istakao je da strani investitori traže sigurnost ljudi i kapitala, potencijal na tržištu, jasne i provodljive zakone i transparentnost u njihovoj primjeni i na tržišnoj utakmici.

"Postavili smo sebi ambiciozan zadatak da u saradnji s bh. vlastima otklonimo preostale administrativne prepreke da bi se što više investitora odlučilo da svoj kapital uloži u BiH", rekao je Muidža.

Naglasio je da su članovi VSI-a možda i najkvalificiraniji poslovni ambasadori BiH, jer svojim pozitivnim primjerima dokazuju da se i u ovoj zemlji da uspješno raditi i zaraditi.

Kao jedan od prioriteta Muidža je naveo ujednjačavanje praksi između dva entiteta u oblasti poreza, dozvola i radnog prava.

"Od Daytona do danas najviše je investirano u bankarski sektor i sektor osiguranja, a u posljednjih nekoliko godina u fokusu investitora je trgovina, nekretnine i finansijske usluge, a manje pokretanje proizvodnje", pojasnio je Muidža.

Član Upravnog odbora VSI-a Stevan Dimitrijević naglasio je da bh. vlasti reaguju na poruke njihovog udruženja, da se i pozitivni pomaci prave u praksi i u normativi te je izrazio nadu da će ta saradnja u budućnosti biti još bolja.

Direktor Misije USAID-a u BiH David Barth rekao je da bi Bijela knjiga trebala biti poziv vlastima na akciju, jer su ovi problemi razlog visoke nezaposlenosti u BiH.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić precizirao je da su direktne strane investicije u BiH u devet mjeseci 2013. iznosile 477 miliona KM, što pokazuje slab oporavak, s obzirom na to da je u posljednjih 10 godina investirano oko 10 milijardi KM.

Vijeće stranih investitora BiH osnovano je 2006. i predstavlja strane investitore koji su dosad u BiH investirali više od osam miliona KM i zaposlili 12.000 bh. građana.