Privreda
0

Dozvola za izgradnju dionice LOT-a 2A na Sarajevskoj zaobilaznici

FENA
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić uručio je danas direktoru JP Ceste Federacije BiH Filipu Vujevi građevinsku dozvolu za izgradnju posljednje dionice LOT-a 2A na Sarajevskoj zaobilaznici.

Dozvola je uručena na lokaciji budućeg kružnog toka u Briješću, čija će izgradnja zajedno sa vijaduktom koštati 11 miliona eura.

Time su se stekli svi formalno-pravni preduvjeti za realizaciju cjelokupnog projekta LOT-a 2A, koji je dio Sarajevske obilaznice, na čiju se realizaciju čeka desetak godina.

Izgradnja vijadukta sa rondoom u Briješću, zajedno sa Stupskom petljom, u budućnosti će predstavljati "žilu kucavicu" za grad Sarajevo. Iako već godinama postoje obezbijeđena finansijska sredstva za izgradnju Sarajevske obilaznice, nažalost, zbog administrativnih i drugih razloga, njena realizacija još nije završena.

"Ovo je generacijski značajan projekat za Sarajevo i ponosan sam da imam priliku učestvovati u njegovoj realizaciji. Općina Novi Grad Sarajevo je prije mjesec dana završila eksproprijaciju šest objekata koji su bili ostali na ovoj trasi. Sama eksproprijacija je trajala oko 7 godina. Ona se mogla dovršiti puno ranije, da je bilo više volje da se taj posao završi. Potrudili smo se da i građevinsku dozvolu izdamo u što hitnijem roku, kako bi se ovaj projekat realizirao što prije“, riječi su načelnika Efendića.

Naglasio je da će nakon završetka ovih objekata, Sarajevo biti "drugi" grad sa saobraćajnicom koja će omogućiti funkcionalan ulaz i izlaz iz grada, kakva treba gradu kao što je Sarajevo.

Prema riječima Filipa Vujeve, u najskorije vrijeme bit će aktivirani svi građevinski kapaciteti, kako bi se projekat konačno završio u predviđenom roku, odnosno do 31. januara 2014. godine.

"Napokon, nakon 2007. godine, kada je potpisan ugovor sa izvođačem radova, danas smo dobili građevinsku dozvolu za cjelokupan projekat LOT 2A, koji je dio buduće gradske autoceste, koja će činiti grad Sarajevo", rekao je Vujeva.

Načelnik Efendić je napomenuo da je neophodno što prije, uraditi i projektnu dokumentaciju za LOT 2C, koji bi trebao spojiti rondo u Briješću sa ulicom Safeta Zajke. Izgradnjom LOT-a 2C, dobili bi spoj sa Sarajevom na dva mjesta, čime bi se u još većoj mjeri rasteretio protok saobraćaja i omogućio lakši ulaz i izlaz iz grada.

S tim u vezi, Direkcija za puteve Kantona Sarajevo tražila je sastanak sa federalnim ministrom prometa i komunikacija Enverom Bijedićem, međutim do sastanka još nije došlo.

"U narednom periodu mora doći do tog sastanka, kako bi se konačno riješilo pitanje projektovanja izgradnje LOT-a 2C", rekao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo.