Privreda
127

Domaća proizvodnja u službi građana na Sajmu privrede u Sarajevu

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Treći sajam privrede, poljoprivrede i zanatstva te robe široke potrošnje svečano je otvoren danas u dvorani "Mirza Delibašić" u Centru Skenderija pod motom "Domaća proizvodnja u službi građana".

Direktor Centra Skenderija, koji je i organizator Sajma Amer Kapo istakao je da ove godine učestvuje više od 170 izlagača te je izrazio nadu da će ovo u budućnosti biti mjesto gdje će se predstavljati sve bh. kompanije.

Svi izlagači, dodao je Kapo, dolaze iz BiH, a novina je da je ove godine veliki broj kantona i općina zakupio štandove za svoje izlagače.

"Nekada su ovaj sajam nazivali Sarajevski vašar i bio je jedan od glavnih događaja u gradu, a ove godine smo uspjeli da spojimo male potrošače i velike privrednike na jednom mjestu, što nam je posebno drago", istakao je Kapo.

Posjetioci će, između ostalog, moći vidjeti štandove s hranom, odjećom, obućom te proizvodima od bilja i meda od 10 do 18 sati. Sajam je otvoren do 10. decembra, a ulaz je besplatan.

Predsjednik Saveza organskih proizvođača FBiH Sejad Herceg istakao je da su se njihovi proizvođači na ovogodišnjem sarajevskom sajmu predstavili u zajedničkom prostoru, a to je "Organski grad".

Cilj je, kako kaže, da bh. građanima, ali i vlastima ukažu na prilike koje mogu biti jako dobre za razvoj ruralnih područja i opstanak ljudi koji tu žive, a to je organska poljoprivredna proizvodna.

"Da bismo postigli tri posto površina u sektoru organske proizvodnje, potrebno je 47.000 hektara obradive zemlje na kojoj uzgaja 12 do 15 hiljada operatera, i to bi bio motor razvoja poljoprivrede, ekonomije, ali i opstanka ljudi", poručio je Herceg.

Također je istakao značaj organske proizvodnje maline na prostoru BiH, koja ukazuje na činjenicu da organska privreda i organska malina može stvoriti brend u BiH, budući da ove godine postoji ogromna potražnja bh. maline u Kanadi, ali i Evropi.

Sajam je svečano otvorio ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić.