Privreda
4

Dobit Elektroprenosa će se dijeliti tek nakon usvajanja izmjena zakona

SRNA
Matan Žarić (Foto: Anadolija)
Matan Žarić (Foto: Anadolija)
Da bi se dobit "Elektroprenosa" od 100 miliona KM mogla dijeliti po principu odnosa kapitala, osnovni preduslov je da Parlament BiH usvoji potrebne izmjene zakona, izjavio je direktor "Elektroprenosa" BiH Matan Žarić.

Žarić je istakao da je važno da se počne investirati u prenosnu mrežu, čiji plan već postoji u nacrtu i koji u idućih 10 dana mora biti dostavljen Energetskoj zajednici.

On je rekao za "Nezavisne novine" da će se kod investicija i prijema radne snage poštovati odnos kapitala da niko od akcionara ne bi bio oštećen.

"Naša je procjena da u narednih 10 godina možemo obezbijediti oko 800 miliona KM za investicije iz svojih sredstava", naveo je Žarić.

On je dodao da će Evropska komisija pregledati planove "Elektroprenosa" i da li se time osigurava stabilnost u narednih 10 godina.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić saglasili su se na sastanku sa predstavnicima Evropske komisije u Briselu 28. januara da će trenutnim finansijskim potezima između dva akcionara "Elektroprenosa BiH" biti podijeljeno ne više od 100 miliona KM prikupljenih prihoda.

Na sastanku je zaključeno da distribucija bilo kojih dodatno akumuliranih prihoda neće biti urađena prije nego što Skupština akcionara usvoji desetogodišnji plan razvoja prenosne mreže i odobri ga regulaciono tijelo - DERK.