Privreda
0

Direktoru Bobar osiguranja oduzeta saglasnost za obavljanje dužnosti

Anadolija
Agencija za osiguranje Republike Srpske oduzela je saglasnost Veroljubu Janjičiću za obavljanje funkcije direktora Bobar osiguranja Bijeljina i naložila upravi da na tu poziciju imenuje drugu osobu, potvrdila je za Anadolu Agency direktorica Agencije Božana Šljivar.

Janjičiću je saglasnost za obavljanje funkcije oduzeta shodno članu 8 Pravilnika o davanju i oduzimanju saglasnosti na značajne pozicije u društvu za osiguranje. U članu 8 Pravilnika se navodi da Agencija ima pravo oduzeti datu saglasnost u tri slučaja: kada je saglasnost data na osnovu neistinitih i netačnih podataka, kada lice prestane da ispunjava uslove predviđene zakonima i Pravilnikom, te kada ne izvršava svoje obaveze utvrđene zakonima iz oblasti osiguranja.

Saglasnost direktoru može biti oduzeta i ukoliko društvo za osiguranje: ne postupi po nalogu za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, ako društvo ne sprovede mjere nadzora propisane Zakonom o društvima za osiguranje, te ukoliko društvo ne postupa u skladu sa obavezom blagovremenog i istinitog izvještavanja, odnosno obavještavanja Agencije i poslije pismenog upozorenja Agencije ili ako na bilo koji način ometa vršenje nadzora na poslovanjem društva za osiguranje.

Šljivar je, pozivajući se na član 18. Zakona o društvima za osiguranje, kazala da ne može govoriti o tome koje je odredbe iz Pravilnika Janjičić prekršio.

Podsjećamo, neposredno nakon što je u Bobar banci uvedena privremena uprava, Agencija za osiguranje RS je početkom decembra, nad Bobar osiguranjem kao dijelom Bobar grupacije provela vanredni, pooštreni nadzor, a tim koji je za taj posao bio zadužen, podnio je Agenciji izvještaj o zatečenom stanju. 

Iz Bobar osiguranja tada su naveli da su bili iznenađeni vanrednim nadzorom, pozivajući se na izvještaje o poslovanju, odnosno da su sve svoje obaveze prema osiguranicima uredno i na vrijeme izvršavali.

Ekonomistica Svetlana Cenić ocjenjuje da je likvidacija Bobar banke već bila loš znak kad je riječ o Bobar grupaciji čiji je sastavni dio i Bobar osiguranje.

"Sasvim moguć scenarij je da će likvidacija uslijediti i za četrnaest privrednih društava te grupacije, jer je Danilo Bobar osnovao Bobar banku kako bi hranio ostale firme a, prije svega, osiguravajuću kuću", kazala je Cenić za AA.

I lider NDP-a Dragan Čaavić, koji je mjesecima prije nego što je pokrenut postupak likvidacije Bobar banke, javnost upozoravao na probleme u njenom poslovanju, smatra da bi ta likvidacija za sobom mogla povući i zdrava preduzeća iz Bobar grupacije.

"Bobar osiguranje je moralo imati depozite u Bobar banci i to je najveći problem. Stoga smatram da treba naći način da se spasi taj, kako sam kazao, zdravi dio grupacije, jer najgora opcija bi bilo da hiljadu radnika ostane u današnje vrijeme bez posla", zaključio je Čavić u izjavi za AA.