Privreda
49

Direktor ViK-a Nezir Hadžić: Za svaki problem koji želimo riješiti potrebni su nam milioni

Piše: A. Bijelonja
Nezir Hadžić, generalni direktor KJKP ViK (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nezir Hadžić, generalni direktor KJKP ViK (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Građani Kantona Sarajevo će u narednom periodu svakodnevno biti bez redovnog vodosnabdijevanja, s obzirom na to da počinje obnova vodovodnog sistema, najavio je u razgovoru za Klix.ba generalni direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Nezir Hadžić.

Dugogodišnji problem Kantona Sarajevo je redukcija vode, koja je u posljednjem periodu sve više prisutna među potrošačima. Kako ističe direktor Hadžić, u narednom periodu planira se provesti projekat "Sarajevo bez redukcija vode".

Češće redukcije

"Dolaskom na mjesto generalnog direktora prije jedanaest mjeseci, zatekao sam izuzetno teško stanje. Kompletan cjevovodni sistem, hidromašinska, elektro-energetska oprema i mehanizacija vozila su bili stari. Vlada Kantona Sarajevo sada ozbiljnije pristupa rješavanju problema, a za svaki problem koji želimo riješiti potrebni su nam milioni maraka. Naša želja je da u potpunosti ukinemo redukcije vode, a za početak mogu obećati da ćemo ih smanjiti. Kada krene rekonstrukcija, bit ćemo primorani zatvarati je jedno vrijeme u toku dana, kako bismo posao mogli bolje obaviti, a vjerujem da će građani imati strpljenja. Za mjesec, to će donijeti rješenja za sve nas. Redukcije su inače najviše izražene u općinama Stari Grad i Centar", rekao je Hadžić.

Navodi kako je proteklo ljeto stanje bilo izuzetno teško, kada su svakodnevno bile redukcije vode, a i suša je dodatno usložnjavala problem.

"Tada smo kroz naše akumulacijske prostore pokušali obezbjediti jedio dio grada s vodom, ali je nažalost bilo nedovoljno. U koordinaciji s Vladom Kantona Sarajevo za mjesec ćemo krenuti u rekonstrukciju cjevovoda u dvije navedene općine, što nam je primarna zadaća. Projekat EBRD-a će nam institucionalno ojačati preduzeće, a tiče se hidromašinske opreme čija je prosječna starost oko 60 godina", kazao je direktor Hadžić.

Poznato je da ovo Kantonalno javno komunalno preduzeće ima veliki dug prema Elektrodistribuciji, ali je dogovorena uplata duga na rate. Hadžić ističe da su u aprilu prošle godine dugovanja bila viša od 17 miliona maraka. Prokomentirao je i probleme s kojima se susreću kada su u pitanju građani koji se žale na visoku cijena računa vode, te kazao da je za takve probleme nadležna Služba za potrošače KJKP ViK-a, a ukoliko se uvidi greška preduzeća, pronalazi se srednja cijena računa.

Smanjiti broj službi i šefova u preduzeću

U razgovoru za Klix.ba generalni direktor KJKP ViK ističe da je u završnoj fazi sistematizacija preduzeća, te da će u fokus staviti funkcionalnost ljudi.

Nezir Hadžić, generalni direktor KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nezir Hadžić, generalni direktor KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"Na prvom mjestu sistematizacijom je predviđeno smanjenje službi i šefova, a bit će završena za mjesec. Želimo biti produktivniji i organizovaniji, te brže odgovarati na zahtjeve koji se nađu pred nama. Preduzeće je prije rata imalo 1.600 zaposlenih, a danas ima 878. Prije rata je i vodovodni sistem bio mnogo manji, pravljen je za potrebe stanovništva 1980-ih godina. Danas smo svjedoci kako se vodovodna mreža enormno proširila, a sistem je ostao isti. Broj ljudi zaposlenih u preduzeće se skoro prepolovio", komentira naš sagovornik.

Trenutno je u nacrtu Pravilnik o plaćama zaposlenih u Vodovodu, reguliran kolektivnim ugovorom, a sve se radi u pregovoru sa Sindikatom. Direktor je također dodao kako trenutno nema potrebe za prekvalifikacijom radnika. Uprava je u komunikaciji i dobroj saradnji s Vodovodom u Istočnom Sarajevu i već se pregovora u cilju snabdijevanja dovoljnim količinama vode. Na taj način se pokušava smanjiti problem redukcije vode u Sarajevu.

"U prethodnom periodu smo imali kreditno zaduženje od 400.000 za kupovinu i opremanje voznog parka, mehanizaciju vozila koja rade hitne intervencije na terenu, a trenutno imamo 127 vozila čija je prosječna starost 18 godina. Nemoguće je s četiri bagera odgovoriti na sve zadatke koji su nam na putu, a stanje u toj oblasti opsadno. Ukupni trošak za kupovinu automobila je 11.000 KM, sve ostalo će se utrošiti na mehanizaciju. Još uvijek nismo kupili automobile, sve je u proceduri", zaključio je generalni direktor.

Za kraj je građanima Kantona Sarajevo poručio kako je glavni grad BiH u velikoj prednosti kada je u pitanju vodovodni sistem u odnosu na vodovode u Istanbulu i Ankari. Tamošnja izvorišta su lošem stanju, dok sarajevski vodovod jedino preventivno hloriše vodu, koja je klasična izvorska. Prema ocjenama stručnjaka, naša voda je druga po kvalitetu u regionu.