Privreda
57

Direktor tvornice Lasta Čapljina: Jedna zaostala plaća nije ozbiljan razlog za obustavu rada

FENA
Direktor tvornice Lasta Čapljina Ivan Raguž izjavio je za Fenu kako je danas uplaćena plaća za ožujak djelatnicima te tvornice koji su od jučer obustavili proizvodnju.

"Riječ je o jednoj zaostaloj plaći koja je danas uplaćena i ne mislim da je to ozbiljan razlog za obustavu rada, posebno što ta obustava nije niti štrajk, nego je ona suprotna i Zakonu o štrajku i Zakona o radu, dakle ilegalna je", smatra Raguž.

Kada je u pitanju mirovinsko osiguranje, čija uplata također kasni, Raguž je kazao kako postoje određena kašnjenja, ali kako je taj problem u fazi rješavanja preko jedne kreditne linije. Istaknuo je kako ljudi koji idu u mirovinu prioritetno se rješavaju tako da nitko ne trpi posljedice.

Raguž je kazao kako s druge strane razumije nastalu situaciju jer je mnogim djelatnicima plaća u Lasta Čapljini jedini izvor prihoda, ali je ponovio kako to "ipak nije ozbiljan razlog" za obustavu proizvodnje, s obzirom na to kakvih situacija ima s drugim proizvodnim firmama u zemlji.

"Jučer sam im rekao kako će biti plaća danas i vjerujem da su već upoznati s time. Nadam se iskreno da će se urazumiti i nastaviti normalno s radom", kazao je Raguž.

Proizvodnja u tvornici Lasta Čapljina i danas je, drugog dana, obustavljena, a radnici su poručili kako neće početi s radom dok im se ne ispune svi njihovi zahtjevi, a to je isplata zaostalih plaća i uplata penzijskog osiguranja.

Kako tvrde radnici, u pitanju je isplata tri zaostale plaće te uplata penzijskog osiguranja za zadnja četiri mjeseca 2014. cijelu 2015. i za pet mjeseci u 2016. godini.

U tvornici je 90-tak uposlenika, a inače njihova mjesečna primanja kreću se od 360 do 450 konvertibilnih maraka.