Privreda
2

Direktor Aluminija: Zadovoljni smo, ali ne možemo priuštiti opuštanje

FENA
Razlog za određeno zadovoljstvo svakako je realan, ali ne možemo si priuštiti opuštanje jer je još uvijek veliki posao pred nama. Aluminij je krenuo putem oporavka i predstoji nam, nakon potpisivanja ugovora s Elektroprivredom HZ HB, riješiti pitanje odnosa i s drugim povjeriteljima, kazao je direktor Aluminija Nikica Ljubić povodom potpisivanja Ugovora o izmirenju dospjeloga dugovanja između Aluminija i Elektroprivrede HZ HB.

On je istaknuo kako je Aluminij, suočen s dugotrajnom krizom i gubitkom likvidnosti, pretrpio i još uvijek trpi neugodne posljedice u proizvodnom procesu zbog nemogućnosti ulaganja u remont elektrolitičkih ćelija, u nabavu sirovina, zamjenske opreme i sličnog.

"To su nam prioritetni ciljevi jer su od presudnog značaja za osiguranje postojanog i normalnoga poslovanja i polaganog oporavka Aluminija", kazao je Ljubić.

Nakon višemjesečnog usaglašavanja Aluminija d.d. Mostar i JP Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar te odobravanja nadzornih vijeća dvaju poduzeća i samoga čina potpisivanja, Vlada FBiH je jučer dala je i svoju saglasnost na Ugovor o izmirenju dospjeloga dugovanja između Aluminija i EP HZ HB. Riječ je o dugovanju koje je, na dan 31. juli 2014. godine, iznosilo 115.755.850,96 KM, zajedno s 5.106.087,56 KM zateznih kamata, a koje će, sukladno odredbama iz Ugovora, biti otplaćeno u 48 mjesečnih rata.

Aluminij se početkom ove godine našao pod blokadom zbog spomenutog dugovanja, a tek je imenovanjem današnje uprave mostarske tvornice došlo do pomaka, odnosno deblokade, nakon koje je Aluminij otpočeo s redovitim izmirivanjem ukupnih tekućih obaveza po mjesečnim računima za utrošenu električnu energiju, saopćeno je iz Aluminija d.d. Mostar.