Privreda
1

Delegacija EU bi pozdravila realizaciju usvojenih odluka o Elektroprenosu BiH

FENA
Upoznati smo o koracima dogovorenim na skupštini akcionara Elektroprenosa BiH, održanoj 23. decembra 2013. godine. Ukoliko dođe do realizacije usvojenih odluka, takve aktivnosti bismo pozdravili i to bi predstavljalo korak ka ispunjenju ključnih zaključaka o kojima su se usaglasile nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini i Evropska komisija na sastanku održanom u Briselu 13. novembra 2012. godine.

Ovo je danas u izjavi za Fenu, zamoljena za komentar zaključaka usvojenih na toj skupštini, izjavila glasnogovornica Delegacije Evropske unije/Ureda specijalnog predstavnika EU Jamila Milović-Halilović.

Kako je kazala, u preporukama Evropske komisije je navedeno da ne bi trebalo da dođe do raspodjele neto prihoda Elektroprenosa BiH prije 2016. godine sve dok uprava kompanije nije u potpunosti funkcionalna, revidirani finansijski izvještaji usvojeni, te najvažnije – da su usvojeni pouzdani investicioni planovi, koji će sadržavati sve platne obaveze, uključujući vraćanje kredita međunarodnim finansijskim institucijama.

"Evropska unija je spremna da održi još jedan sastanak na ministarskom nivou u januaru 2014. i razmotri provedbu plana aktivnosti kako bi pomogla BiH da osigura pouzdanost prenosnog sistema u zemlji, što je međunarodna obaveza preuzeta od strane BiH potpisivanjem Sporazuma o uspostavi energetske zajednice", kazala je Milović-Halilović.