Privreda
3

Data saglasnost za kreditno zaduženje Elektroprivrede

Klix.ba
Elektroprivreda BiH
Elektroprivreda BiH
Dom naroda Parlamenta FBiH je dao saglasnost za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu 35 miliona eura za realizaciju projekata izgradnje HE Vranduk i rehabilitaciju i proširenje kapaciteta HE Una Kostela.

EBRD je odobrio kredit po povoljnim uslovima kreditiranja nakon što su ispunjeni svi neophodni ekonomski, tehničke i okolinski preduslovi. Od odobrenog iznosa, za izgradnju HE Vranduk planirana su sredstva od 26 miliona eura, dok je za HE Una Kostela planiran iznos od devet miliona eura.

Saglasnost za kreditno zaduženje, Zastupnički dom Parlamenta FBiH dao je 24. septembra 2013.godine. Nakon što su oba doma Parlamenta FBiH dala saglasnost, JP Elektroprivreda BiH će pristupiti potpisivanju ugovora.

HE Vranduk je planirana kao protočno postrojenje derivacionog tipa sa više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu. Ukupna snaga HE Vranduk iznosit će 19,63 MW dok je predviđena godišnja proizvodnja električne energije 96,38 GWh.

Značaj izgradnje HE Vranduk - proizvodnja tzv. zelene energije, doprinos ukupnom smanjenju emisije CO2 i ostalih zagađujućih materija, doprinos ekonomskom i privrednom razvoju Zeničko-dobojskog kantona, poboljšanje odnosa energije proizvedene u hidro i termoelektranama JP Elektroprivreda BiH, iskorištenje hidroenergetskog potencijala rijeke Bosne, te postojanje proizvodnog postrojenja u neposrednoj blizini velikih industrijskih potrošača Zeničko-dobojskog kantona.

JP EPBiH će s ciljem osiguranja dodatne energije iz postojećeg postrojenja Una - Kostela, izvršiti rekonstrukciju dijelova protočne hidroelektrane Una- Kostela, koja je pogonu od 1954. godine, uz povećanje kapaciteta sa 9,4 MW na 14,6 MW.

Nastavak rekonstrukcije HE Una Kostela će biti značajan korak u rješavanju problema nedostatka izvora električne energije u Unsko-sanskom kantonu, kao i problema u vezi sa oscilacijom napona i tokova energije u elektroenergetskom sistemu na području Kantona.