Privreda
49

Dani organske proizvodnje u Zenici: Pravimo najkvalitetnije proizvode za našu djecu

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici danas su otvoreni 10. dani organske proizvodnje proizvođača sa prostora Federacije Bosne i Hercegovine.

Sa današnjeg skupa na kojem se nalazi više od 20 proizvođača organskih proizvoda poslana je poruka da svi oni trebaju standardizirati proizvode zbog djece koja su najbitnija u današnjem društvu.

Predsjednik Udruženja organskih proizvođača Federacije Bosne i Hercegovine Sejad Herceg je kazao kako je organska proizvodnja važna.

"Danas imamo proizvođače koji tek ulaze u ovu vrstu posla te će zajedno sa nama stvarati bolju sliku Bosne i Hercegovine", izjavio je Herceg.

Na Danima organske proizvodnje izloženi su proizvodi od meda, zimnica, matična mliječ, biljni preparati te mliječni proizvodi.

Saradnju sa Udruženjem organskih proizvođača ostvarila je i austrijska firma "Aqua Power" čiji je predstavnik Željko Hanžek danas govorio o značaju vode u organskoj proizvodnji.

"Mi se više od 30 godina nalazimo u programu organske proizvodnje u EU, a glavni aspekt naše saradnje u BiH je aspekt vode koja je veoma važna u razvoju biljaka za organsku proizvodnju", kazao je Hanžek.

Organski proizvođači danas su pozvani da njihovi proizvodi budu u standardima evropskih regulativa jer je kvalitetan proizvod jedini ispravan rezultat truda i rada.