Privreda
31

Dani organske proizvodnje u Visokom: Na tezgama med, ljekovito bilje, voće, povrće

FENA
Izložbeno-prodajni sajam ''Dani organske proizvodnje'' organiziran je danas u Visokom, na trgu u ulici Alije Izetbegovića u organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije Bosne i Hercegovine.
Foto: FENA
Foto: FENA

Učesnici sajma su proizvođači organske hrane iz Visokog, ali i cijele BiH.

Sajam je organiziran osmu godinu zaredom, a ove godine svoje proizvode nudi 26 izlagača.

Na štandovima su izloženi proizvodi od ljekovitog bilja, sira, meda, voća, povrća, a novinu predstavljaju poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom aronije.

Predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH Sejad Herceg za Agenciju Fena je kazao da će sajam, štandovi, biti postavljeni danas, ali da će seminari u Visokom vezani za poljoprivrednu proizvodnju biti upriličeni tri dana.

Kroz Projekt ''Eno Agri'' koji finansira Evropska unija danas će biti održana radionica o obuci poljoprivrednih proizvođača u sektoru organske proizvodnje.

U utorak će biti organizirano predavanje o pripremi zemljišta, a posljednji dan o plasteničkoj proizvodnji gdje će biti predstavljeni načini i principi proizvodnje u plasteniku na organski način.

"Pozivamo sve proizvođače koji žele da se bave organskom proizvodnjom da prisustvuju predavanjima te na taj način usvoje potrebna znanja". istakao je Herceg.

Foto: FENA
Foto: FENA

Savez udruženja organskih proizvođača FBiH slične aktivnosti narednih dana organizirat će u Zenici, Goraždu i Bugojnu.

Cilj radionica je da se proizvođači kroz intenzivan program edukacije informiraju o prednostima organske poljoprivrede u odnosu na druge sisteme proizvodnje.

Uz pružanje usluga edukacije iz te oblasti, relevantnim proizvođačima će biti pružen širi opseg informacija, uz davanje osnovnih smjernica ka jačanju kapaciteta u sektoru organske poljoprivrede, taktičnom pristupu informaciji već postojeće farme u organsku s fokusom na promoviranje organskih proizvoda te kreiranje regionalnog brenda.

Svrha Projekta ''Eno Agri'' je unapređenje konkurentnosti prekograničnog ruralnog područja BiH i Srbije kroz poboljšanje poljoprivrede te jačanje i poboljšanje poljoprivredne proizvodnje i izgradnja kapaciteta u tom sektoru.

Vrijednosti Projekta je 389.313 eura.