Privreda
51

Da li nas iz krize spašava domaći kapital?

Klix.ba
Brojne kompanije, organizacije ali i pojedinci svakodnevno nastavljaju da šalju pomoć svojim sugrađanima ugroženim od poplava.

Za svaku pohvalu su donacije naših brojnih domaćih kompanija koje nesebično pomažu nastradalom stanovništvu. Indikativno je da se prioritetno domaći privrednici bore da umanje utjecaje nastale višemilionske štete.

Rijetke su inostrane kompanije koje su otvoreno podržale sadašnje stanje, dok su kompanije poput Violete, BH Telecoma i Elektroprivrede samo neke od onih koje su najavile značajna sredstva za pomoć područjima pogođenim poplavama. Među njima je i ASA Prevent grupacija koja je danas potvrdila da će za pomoć nastradalim od polave i klizišta izdvojiti više od milion KM.

Pomoć se mora ravnomjerno i sistematski rasporediti

Pomoć pristiže sa svih strana ali ona mora biti sistemski raspoređena. U ASA Preventu kažu kako su osnovali fond „Srcem za BiH“ jer žele direktno pomoći svojim sugrađanima. Naime, radi se o otvorenom fondu koji će se implementirati kroz Fondaciju Hastor. Uz pomoć ovog fonda će biti zbrinuto 5.000 osoba i 250 stambenih jedinica.

"Mi smo već od prvih dana poplava aktivni na terenu donacijama čamaca specijalnim jedinicama ZDK i Posavskog kantona, rukavicama, čizmama, te drugim artiklima. Kroz fond „Srcem za BiH“ ćemo donirati preko milion maraka direktne pomoći najugroženijim građanima Bosne i Hercegovine“, kažu u Sektoru za korporativne komunikacije ASA Prevent grupacije.

Do sada su uposlenici ove Grupacije zajedno sa stipendistima i volonterima Fondacije Hastor podjelili nekoliko stotina paketa interventne pomoći, preko 1.000 pari čizama, 4.000 rukavica, nekoliko tona brašna i hiljade litara vode.

Dosadašnji agažman je dosegao do Topčić Polja, Maglaja, Nemile, Orašja, Brčkog, Šamca, Srebrenice, Bratunca, Visokog, Kaknja i Travnika. Od ove sedmice pomoć će se proširiti i prema Željeznom polju, Konjević Polju, Doboju, ali i pojačati pomoć na već posjećenim područjima“.

Transparentan i sistematičan pristup

U cilju jačanja sistematičnog, javnog i transparentnog djelovanja, Fondacija Hastor kroz koju se implementira pomenuti fond je pokrenula online platformu "Srcem za BiH", na kojoj će se redovno izvještavati o aktivnostima Fonda, sa konkretnim slučajevima i njihovim ishodima.

Na ovaj način u ASA Preventu pokazuju da i domaće kompanije mogu kreirati konkretne i funkcionalne programe, kako bi pomoć bila jednako i ravnomjerno raspoređena.

Više informacija o radu fonda "Srcem za BiH“ se može pronaći na www.srcemzabih.com.