Privreda
3

Cvijanović: Izmjena zakona za pojednostavljenje poslovnja u RS

FENA
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
U Republici Srpskoj bit će izmjenjeno oko desetak zakona, što bi trebalo da rezultira unaprijeđenjem poslovnog ambijenta, kao jedne od neophodnih reformi na koju se uvijek sugerira u svim međunarodnim finansijskim izvještajima za ovo područje, izjavila je redsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović.

Podsjetila da je još kao ministrica u Vladi započela projekat pojednostavljena poslovne registracije i da se sada, u prvom "paketu" vrši izmjena oko 12 zakona, na osnovu dobrih iskustava zemalja u regionu, ali i evropskih.

Jedna od tih reformi odnosi se i na postupak registracije firmi, koji bi trebalo da se skrati na najviše tri dana, uz znatno nižu cijenu tog posla, i to s oko 1.500 na 350 KM.

Cvijanović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci najavila i uvođenje tzv. jednošalterskog sistema, što znači da bi osobe koje pokreću biznis sve poslove završile na jednom mjestu, od predaje zahtjeva do završnog preuzimanja dokumentacije.

Za narednu godinu najvaljuje i drugu fazu ovog projekta pojednostavljenja poslovne registracije, koja bi trebalo da rezultira on-line registracijom.

"Ovo je jedna od nekoliko važnih reformi, iako sama nije dovoljna da se unaprijedi privredni ambijent u RS-u, ali je dobar signal i kada su u pitanju i strani i domaći ulagači", rekla je entitetska premijerka izazivši uvjerenje da će poslanici parlamenta RS-a sutra podržati tih desetak zakona koji su Skupštini RS-a upućeni u formi prijedloga.