Privreda
17

Cimos iz Potočara ostaje u slovenačkoj kompaniji

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Rukovodstvo slovenačke kompanije "Cimos" odlučilo je da pogon za proizvodnju auto-dijelova u Potočarima kod Srebrenice, nakon dva neuspješna pokušaja prodaje, zadrži u svom sastavu, jer je obezbijeđena njegova uposlenost, izjavio je novinarima direktor ovog pogona Azem Huremović.

On je rekao da će u ovom preduzeću, sa 101 zaposlenim, doći do promjena i nove sistematizacije radnih mjesta zbog neophodnosti da se smanji broj administrativnih radnika i izvjestan broj bude raspoređen na poslove u proizvodnji.

"Cilj nam je da što manje radnika ostane bez posla, a neminovno će doći do otpuštanja manjeg broja zaposlenih", dodao je Huremović.

On tvrdi da trenutno ovaj pogon ima dovoljno ugovorenih poslova za proizvodnju komponenti za auto-dijelove, kao i dijelove poljoprivredne mehanizacije.

Huremović je precizirao da je u procesu proizvodnje angažovano 65 zaposlenih i da preduzeće redovno izmiruje sve obaveze prema radnicima, kao i doprinose i poreze.

"Preduzeće radi uspješno već 8,5 godina, a najuspješnija godina bila je 2011., kada smo ostvarili prihod od 4,2 miliona eura, dok smo 2012. godine imali prihod od 3,6 miliona eura", naveo je Huremović.

On je izrazio uvjerenje da će i ovu poslovnu godinu preduzeće završiti sa ostvarenom dobiti i ukupnim prihodom od oko 4 miliona eura.

Uprkos pozitivnom poslovanju i dobroj uposlenosti u ovom pogonu, slovenačka kompanija "Cimos" iz Kopra je u maju ove godine najavila da će zatvoriti i prodati pogon u Potočarima.

Tada je došlo do protesta radnika, koji su dobili podršku kompletne lokalne zajednice i stanovnika ove opštine i proizvodnja je nastavljena i uspješno se odvija.

Dva puta su bezuspješno organizovane prodaje ovog pogona i odlučeno je da on do daljnjeg ostane u sastavu slovenčake kompanije i da se "bori" za poslove na tržištu, da bi obezbijedio uposlenost i da što veći broj radnika sačuva radna mjesta.