Privreda
0

CHE Čapljina je bila dužna prekinuti proizvodnju još 31. marta

FENA
Elektroprivreda HZ HB odnosno CHE Čapljina, po Vodnom aktu koji je izdala Agencija za vodno područje Jadranskog mora iz Mostara, dužna je u slučaju postizanja protoka vode 1.400 metara kubnih u sekundi na mjernom mjestu Gabela, prekinuti proizvodnju, kazao je u izjavi za Fenu glavni vodoprivredni inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove Mirsad Smailagić.

On je pojasnio kako je protok vode već 31. marta bio veći od 1.400 metara kubnih u sekundi i kako je već tada trebao biti zaustavljen rad CHE Čapljina, što nije učinjeno, odnosno samim time nije izvršen uvjet iz Vodnog akta.

"Četiri dana CHE Čapljina je radila suprotno onomu što se navodi u Vodnom aktu, a bili su dužni prekinuti s radom i nastaviti s ispumpavanjem vode kako ne bi došlo do posljedica. Kao inspekcija uočili smo kako je napravljen prekršaj, budući da nam je zakonska obaveza kontrolirati poštuju li se zakonski akti koje izda Agencija, i naredili smo da se u roku od četiri sata obustavi proizvodnja CHE Čapljina", kazao je Smailagić.

Vezani članci