Privreda
0

Cazinski Agrodar ugovorio izvoz krastavca na njemačko tržište

FENA
Tokom susreta s voditeljima otkupnih stanica, a potom i s kooperantima, Poljoprivredna zadruga Agrodar Cazin najavila je da će ove godine na njemačko tržište izvesti 1.700 tona krastavca kronišona.

"Već smo u februaru ugovorili izvoz i sada vršimo pripreme da realiziramo ovaj plan. Trenutno imamo 700 kooperanata, a otkup krastavca vršit ćemo na 70 otkupnih stanica", izjavio je direktor Zadruge Aldin Kuduzović.

O sve većem interesu za proizvodnju krastavca govori i podatak da je samo u Cazinu najavljeno povećanje proizvodnje krastavca za 30 posto.

Sve veći interes poljoprivrednika za proizvodnju krastavca neophodno je pratiti odgovarajućim edukativnim programima kako bi se postigli što bolji prinosi i ostvarili što veći prihodi.

Stoga je Poljoprivredna zadruga Agrodar, u saradnji s općinskim i kantonalnim institucijama, organizirala seminar za poljoprivrednike koji će ove godine proizvoditi krastavac.

Garantiran otkup, obezbjeđenje neophodnog repromaterijala, redovna isplata, stručni savjeti i edukacija - ključni su faktori zbog kojih se može ustvrditi kako će proizvodnja krastavca kornišona na ovom području i dalje imati tendenciju rasta.