Privreda
0

Buhač: Mostarski privrednici budu kažnjeni za zbrinjavanje komunalnog otpada

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Na sastanku Privredne komore Grada Mostara, održanoj jučer u Tehnološkom parku INTERA u tom gradu, članstvo ove privredne asocijacije razmatralo nekoliko aktuelnih tema, kao što su novi prijedlog Zakona o oprezu na dobit u Federaciji BiH i Zahtjev Gradskom Vijeću Grada Mostara za promjenu načina obračuna cijena odvoza otpada u privrednim objektima.

Kada je u pitanju prijedlog novog Zakona o oprezu na dobit, predstavljač ove teme, ekspert iz oblasti poreza, finansija i računovodstva Augustin Mišić ukazao je na najvažnije novine koje ovaj prijedlog zakona predviđa, saopćeno je danas iz Ureda za informiranje Privredne komore Grada Mostara.

U raspravi je između ostaloga zaključeno kako pojedini segmenti ovog zakona djeluju destimulirajuće na poduzetnike, posebno u dijelu koji se odnosi na ukidanje poreznih poticaja za izvoz i investicije.

Stoga je stav članstva Komore Grada Mostara da zakonodavac treba uvažiti mišljenja i stavove privatnih poduzetnika u najvećoj mogućoj mjeri, te da bi svi zakoni i propisi načelno trebali stimulirati ulaganje, zapošljavanje, izvoz i podizanje konkurentnosti domaćih privrednih subjekata.

Upućen je i ahtjev Gradskom Vijeću Grada Mostara za promjenu načina obračuna cijena odvoza otpada u privrednim objektima.

Prezentirajući temu koja se odnosi na trenutno stanje u oblasti zbrinjavanja komunalnog otpada, odnosno onoga dijela regulative koji se odnosi na privredna društva, glavni sekretar Komore Grada Mostara Miljenko Buhač je u ime Komisije Komore za zaštitu okoliša naveo nekoliko konkretnih podataka koji ukazuju na hitnu potrebu promjene regulative i reformu komunalnog sustava u gradu.

Prema njegovim riječima, privrednici traže prije svega da se promijeni način obračuna po kvadratnom metru korisne površine, a da se umjesto toga uvede metoda obračuna prema količini emitiranog otpada.

Buhač je kazao također da se u privrednim društvima s uspjehom vrši sortiranje i inicira reciklaža većine otpadnih materijala, što u dijelu komunalnog otpada koji proizvodi građanstvo, uglavnom nije slučaj.

"Umjesto da privrednici budu nagrađeni za takav pristup ekologiji, oni zapravo u mostarskom slučaju najčešće budu kažnjeni putem visokih cijena zbrinjavanja komunalnog otpada po metodi kvadratnih metara korisne površine", zaključio je Buhač.

Predstavnici komunalnih preduzeća Grada Mostara, koji su također sudjelovali u raspravi na ovu temu, naveli su i neke druge probleme s kojima se susreću u praksi, a to su velika potraživanja od privrednika koja se u pravilu teško mogu naplatiti, pojavu divljih deponija i ekološke nediscipline, što je jednim dijelom najvjerovatnije i posljedica nelogičnosti u funkcioniranju komunalne oblasti Grada Mostara.

Radnom sastanku Komore Grada Mostara prisustvovali su i predstavnici Ministarstva privrede HNK-a, Odjela za privredu, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara, razvojne agencije REDAH, Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini FIPA, kao i nekoliko predstavnika firmi koje su izrazile interes da se učlane u Komoru Grada Mostara.