Privreda
1

Bugojanski uzgajivači malina se pripremaju za ovogodišnju sezonu

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Povoljno vrijeme pogoduje ovih dana aktivnostima koje poljoprivrednici uobičajeno obavljaju na proljeće. U svim dijelovima bugojanske općine mogu se vidjeti vrijedni uzgajivači malina, koji vrše posljednje pripreme za ovogodišnju sezonu.

Nadaju se dobrom urodu i još povoljnijoj otkupnoj cijeni maline, u odnosu na lanjsku.

Nusret Haznadarević iz Mjesne zajednice Gračanica priznaje da u početku bavljenja uzgojem malina, nije mnogo vjerovao u mogućnost da se od toga može pristojno živjeti.

"Na oko dulum i po zemljišta, u prvoj godini berbe, imali smo oko dvije tone maline, što je bio više nego odličan rezultat. Na kućnom pragu smo osigurali značajna sredstva, zbog čega smo odlučili formirati nove zasade malina na njivi u blizini kuće, koju smo kupili prošle godine", kaže Haznadarević.

Njegova supruga Sefira ističe da se posao u malinjaku dosad obavljao ručno i bez upotrebe hemijskih sredstava za prskanje, zbog čega je zadovoljstvo urađenim još veće.

Još od djetinjstva je, dodaje, naučila raditi, pa joj ni posao u malinjaku nije naporan.

"Svi radimo, suprug, sinovi, snaha. Svima bih preporučila da se počnu baviti uzgojem malina. Najgore je ne raditi ništa", ističe.

I njihov sin Bećir je zadovoljan poslom, kojim se trenutno bavi. Volio bi, ipak, kada bi se zaposlio u nekom od bugojanskih preduzeća.

"Završio sam Srednju ekonomsku školu i kao mnogi mladi ljudi, koji su nezaposleni, pomažem porodici u poslu oko malina. Ovo je način da se nešto zaradi, živi od svoga rada, i da ne budemo na teretu ni roditeljima, ni državi", kaže ovaj mladić.

Osim uzgojem malina, porodica Haznadarević bavi se i stočarstvom. U štali imaju osam krava, a mljekari dnevno predaju oko 40 litara mlijeka.